Muzicoterapia pe intelesul tuturor (Interviu revista Psychologies, iulie 2013) partea 1

guiro

Ce este muzicoterapia?

 

Muzicoterapia este o terapie non-verbala care utilizeaza sunetul si muzica, sub toate formele sale, in vederea promovarii, mentinerii si restaurarii sanatatii mentale, fizice, emotionale si spirituale. De asemenea, muzicoterapia mai poate fi definita ca un instrument de comunicare, unde muzica este utilizata ca mediator in relatia dintre terapeut si client.

 

Ce impact a avut asupra dvs ca persoană? V-a schimbat viata In vreun fel?

 

Muzicoterapia a venit ca un moment de cotitura in viata mea. Ea mi-a schimbat intregul sistem de valori, ea mi-a relevat importanta lui a Asculta si a Auzi : pe mine insami si pe ceilalti. A fost ca un botez destul de dur, mai ales din cauza faptului ca eu, muzician profesionist fiind, aveam un cu totul alt mod de a asculta/auzi/face muzica : unul extrem de analitic, extrem de structural, nedandu-mi voie sa ma abandonez sentimentelor pe care muzica mi le trezea. Practic, in loc sa analizez de ce simt ceea ce simt auzind o anumita muzica sau un anumit sunet (mai ales cand ceea ce simteam nu era tocmai reconfortant), eu analizam structura muzicii respective. Era, de fapt, doar o aparare bine pusa la punct, rezistente puternice ascunse in spatele analizei academice a structurilor sonore. Abia in momentul in care aceasta formare, acest botez dur, mi-a daramat, practic, zidurile de aparare bine construite de-a lungul vremii si m-a lasat complet dezarmata in fata propriilor emotii adanc reprimate, abia atunci am inteles cat de puternica este muzica si muzicoterapia. Abia atunci am inceput procesul de autocunoastere, de acceptare si de reparare a trecutului, de acceptare a fiintei mele in totalitatea si autenticitatea ei.

Travaliul a fost unul foarte complicat fiindca a prespus iesirea din propriile conditionari, ori stim cu totii ca un proces de detoxifiere, indiferent de categoria in care il putem inscrie, prespune multe momente in care ne simtim mizerabil. Iesirea din conditionari ne lasa fara repere, in prima faza, ne lasa sa orbecaim in propriul haos, extrem de vulnerabili si instabili. Insa, intotdeauna  o noua ordine ia nastere dintr-o dezordine. In cazul meu, aceasta dezordine emotionala mi-a relevat o noua dimensiune sonora a lumii in care traiesc. Am inceput sa aud muzica altfel, s-o simt altfel, am inceput s-o inteleg diferit, dincolo de structuri fixe conditionante. Am inceput sa cunosc muzica diverselor popoare ale lumii, am inceput sa cant la instrumente despre care nici nu stiam ca exista, am inceput sa explorez universul sonor care ma inconjoara, sa creez sunete din absolut orice si sa incerc sa le dau un sens.

Muzicoterapia a facut toate acestea, pot spune chiar ca eu insami am fost primul meu client, fiindca i-am simtit efectele coplesitoare asupra transformarii mele personale.

Similar Posts