Art terapia Phronetik®

375770_1472537176296184_782739470_n

Despre metoda Phronetik® si despre art terapia Phronetik®

Irmgard Maria Starke©

Phronetik® reprezinta marca inregistrata pentru o metodica si o teorie dezvoltate de mine incepând cu anii 80 si pana in prezent.

Cele trei fundamente ale froneticii sunt : omul, atitudinea unei comuniuni active si geneza formei, cu alte cuvinte modalitatea în care noi luam forma in aceasta lume.

Phronetik® este un model de gandire, dar si unul de actiune, caci in lipsa unei puneri in practica nu ne sunt de folos nici o cunoastere oricat de profunda, nici o iubire oricat de puternica.

Metoda Phronetik® nu isi are originea în gandirea sterila. Ea concretizeaza esenţa multor experienţe pe care le-am avut asistand oameni si multor cercetari realizate personal sau adunate de la alţii.

Baza metodei Phronetik® este o arta a vindecarii veche de mii de ani care stimuleaza si elibereaza fortele biologice si inconstiente ale auto-vindecarii omului, mereu in legatura cu lumea ce-l inconjoara.

428142_229437060486318_1776002873_n

Multa vreme am numit acest drum: “munca de reprezentare si formare” – caci sufletul vorbeste in imagini – ne construim viaţa si dam forma vietii noastre, putem deveni artisti ai vietii.

Legile formei sunt valabile pentru TOT ceea ce ia forma in aceasta lume. Diferentele intre forme sunt date numai de materiale si instrumentele concepţiei de forme ce au o diversitate infinita. Pe parcursul muncii de cercetare, respectiv a conceperii de imagini a devenit evident ca exista imagini care exprima esenţialul, oglindesc si stimuleaza miscarea vitala / fluxul vital – Lebensbewegung – si altele care in schimb le distorsioneaza. Care este diferenţa dintre aceste imagini? Cum pot fi diferenţiate? Prin ratiune? Prin intuiţie? Astfel cercetarea formarii imaginilor a devenit unul din punctele principale ale muncii mele.

Caci aceste imagini distorsionate impiedica fortele de autovindecare sa devina active. Maşti, modele, fixatii, imagini incoerente, imagini ale ego-ului, imagini ale fricii…

599716_306228899473800_625957691_n

Apoi a venit momentul de a da un nume acestor experienţe, acestor instrumente, acestei modalităţi de a stimula viata, si de a insoti fiecare individ in drumul sau catre centru, de a il sprijini pentru a-si elibera fluxul vital, a-si recupera energia si puterea originara – a se vindeca pe de-a-ntregul. Iar numele a fost : Phronetik®.

Fundamentul acestei denumiri este conceputul filosofic – phronesis. Phronesis desemneaza capacitatea omului de a recunoaste si intelege legile universale si de a actiona dupa ele, mai ales in situatiile sale prezente de viata.

Phronesis-ul (= intelegerea / intelepciunea practica) reprezinta puterea suprema a cunoasterii care recunoaste limitarile ratiunii si o tine in frau pentru a permite realizarea deplina a posibilitatilor vietii.

Ratiunea priveste un fenomen intotdeauna separat de contextul sau mai larg, distantat de existenta sa complexa. Ratiunea vrea mereu sa stie si se alimenteaza din memorie, fiind asfel mereu «veche». Un lucru nou nu poate fi perceput de gandire si de raţiune. Mai tarziu ceva nou poate fi inteles de gandire prin cuvinte. Un proces extrem de curios. Insa adevarata intelegere a unui lucru nou nu apartine gandirii si de aceea ratiunea nu poate rezolva niciodata o problema psihologica.

Intelegerea – recunoaşterea – phronesis reprezinta o capacitate mentala cu mult mai cuprinzatoare. Ea este o insusire a atitudinii interioare, capabila sa recunoasca partea valoroasa si adevarata a unei acţiuni. Fronesis permite recunoasterea situativa a ceea ce este corect si orientarea in actiune in conformitate cu acesta. Prin urmare nu este vorba numai de a face ceva corect (aceasta ar însemna techne – o abilitate strict practica), ci si de modalitate, de «cum se face». De asemenea procesul de insotire nu are nimic de a face nici cu episteme – cunoaşterea lucrurilor – care este invariabila conform legilor naturii. Pentru ca in acest caz este vorba de posibilitatile transformarii, de viata ca flux, curgere.

Fundamentarea froneticii are un context larg, cuprinzand:  fiinta umana, situatia speciala (conditii si posibilitati) a unui individ pe care noi il insotim, conditiile si posibilitatile noastre, dar si ale relatiei.  Fronesis este o «gandire practica» – ea se referă la viata, la forma vietii aici si acum, ea este poarta catre mai multa fericire, pace si iubire pentru toti.

Astfel ea este si un principiu al eticii. Apropierea denumirii froneticii de fonetica este una intentionata pentru ca si fronetica contine ideea: lumea este sunet, vibratie. Totul are propria sa frecventa, iar rezonanta este o lege fundamentala a cosmosului. Fiecare om are propriul sau sunet, daca nu putem vibra pe frecventa noastra proprie si ne plasam in dezarmonie, ne imbolnavim spiritual, psihic sau fizic. Terapia inseamna mai intai de toate: sa cream spatiul in care propriul sunet poate vibra din nou, un spatiu in care sa putem  sa-l redescoperim si sa-l recuperam fara teama.

417634_233376890092335_571897410_n

A fi sanatos inseamna a fi din nou întreg. Intreg inseamna sa descoperim ca nu traim despartiti de ceilalti sau de viata. Vibram impreuna ca intr-o mare simfonie – in plenitudine se află posibilitatea.

Trairile traumatice tulbura si impiedica aceasta posibilitate si ne departeaza de sunetele noastre. In Phronetik® eu ofer metode care permit: stergerea tiparelor dezarmonice, crearea de noi tipare armonice, pline de viata, si rescrierea unor principii paralizante în principii stimulatoare. Ceea ce este intunecat si greu cedeaza locul luminii si destinderii.

In art-terapia Phronetik® care a luat nastere din principiile fundamentale ale froneticii, acest proces de mai sus are loc prin intermediul formelor, imaginilor. Imaginea in cazul de fata nu este un comentariu sau o incercare de ajutor intr-un proces. Este expresia procesului. Este o experienta reala, materiala. Este calea si expresia a ceea ce se poate transforma in corpul energetic şi ceea ce transformă.

Art-terapia Phronetika® inseamna exprimarea atat a fortelor de autovindecare si a fluxului vital cat si a emotiilor ce insotesc procesul. Fiecare art-terapeut Phronetik® invata limbajul imaginilor, cuvintele, sintaxa si gramatica lor. Invata sa diferentieze intre imaginile stimulatoare si cele distorsionate si sa le recunoasca in formele create de client. Invata sa insoteasca individul in alcatuirea vietii sale, prin intermediul si cu ajutorul formei. El stie ca este mereu posibila o noua alcatuire. Clientul se afla mereu cu toate conditionarile si necesitatile sale pe pragul unei noi zile: transformarea PROPRIILOR posibilitati. Caci numai cu un «da» facem primul pas sa ne schimbam destinul, norocul.

In acest loc se diferentiaza metodele si instrumentele art-terapiei Phronetik® de cele ale froneticii: in art-terapia Phronetik® forma, imaginea este ea insasi purtătoarea procesului – cu toata diversitatea si profunzimea limbajului imagistic si a posibilitatilor sale.

Mi se pune adesea intrebarea dacă Scoala Vieneza se orientează catre multimedia. Aceasta intrebare o inteleg astfel: in fiecare om exista o cunoastere profunda a diversitatii de manifestare a formei si a libertatii cu care se poate (auto)percepe individul in aici şi acum.

Raspunsul meu: art-terapia Phronetik® ne invata limbajul imaginilor – in toate aspectele sale, de la cele interioare pana la cele materiale. O munca imagistic-artistica prin care eu ma pot asigura de mine insumi, ma pot transforma, descoperii ceea ce sunt si vreau sa devin, prin care imi descopar unicitatea fara a ma simţi singur. Ea este redata intr-un limbaj care are multiple posibilitati si cuvinte: miscarea, imaginile interioare/imaginatia, exprimarea prin forme in spatiu (sculptura, modelaj), desenul/grafica, imaginea video, pictura cu toate materialele ei şi multe altele. ACEST limbaj este de o minunata bogatie.

Si dansul cu gramatica si sintaxa sa este minunat, si muzica cu efectul sau vindecator, dar <medicina> art-terapiei Phronetik® presupune prin intermediul imaginilor sale: dans, ritm, tacere, film, fotografie, viata in natura, sunet. Acest limbaj isi gaseste mereu o formulare materiala.

Insotirea/abordarea strict fronetică lucreaza direct cu energiile clientului, cu frecventa sa. Astfel invatam si utilizam «limbajul» energiilor, intram intr-un spatiu din spatele imaginilor, invatam cum vorbesc si se formează celulele, glandele, organele noastre. Prin interventii bine directionate insotitorul trezeste si stimuleaza fortele de autovindecare ale individului. Invatam sa stergem fricile proprii si pe cele ale clientului. Astfel eliberam fluxul vital si iubirea. Phronetik® este comuniunea activa cu natura la toate nivelurile.

Art-terapia Phronetik® ne arata un drum pe care individul nu se mai confrunta cu sine ci se compune cu sine, se regaseste si traieste in aici şi acum, dand expresie propriei sale fiinte si realizandu-si propria natura.”

Traducere de Raluca Suciu

Pentru detalii despre formarea de baza in art terapie Phronetik® click AICI!