Cum arata o sedinta de art terapie?

Cum arata o sedinta de art terapie?

de Amy Johnson Maricle

Te-ai intrebat vreodata cum arata o sedinta de art terapie? Foarte multi oameni au auzit de termenul “art terapie” si cred ca e o forma de terapie pentru copii sau artisti. Este foarte adevatat ca artistii si copiii pot beneficia de sedintele de art terapie insa ele sunt pentru fiecare dintre noi. In cultura noastra, avem tendinta sa credem ca daca nu avem un talent anume ar trebui sa nu cantam, pictam, dansam sau sa facem orice alt demers creativ în care nu avem o “calificare” speciala. Incepem sa gandim despre noi ca fiind “non creativi” si sa ne axam mai mut pe cuvinte si logica. O parte a misiunii mele ca si art terapeut este sa-i ajut pe oameni sa descopere faptul ca nu au nevoie de abilitati speciale ori talente pentru a se bucura si de a beneficia de arta. Unul dintre cele mai importante momente din munca mea este atunci cand un client produce ceva extraordinar si realizeaza ca partea lor creativa functioneaza foarte bine la urma urmei. Adultii pot folosi sedintele de art terapie pentru a satisfice orice scop terapeutic – exprimarea si gestionarea unor emotii dificile, dobandirea unor abilitati adaptative, procesarea unor evenimente traumatice si multe altele.

Care este modul unui art terapeut de a aborda sesiunile?

La fel ca orice alt terapeut, un art terapeut are o abordare unica. De asemenea, abordarea folosita in cazul unui client care priveste art terapia din perspectiva spirituala va fi diferita fata de abordarea care ar putea fi folosita in cazul unui adolescent care se lupta cu anxietatea si cu stima de sine. As vrea sa va introduc intr-o sedinta de art terapie cu un client nou care si-a pierdut de mult timp legatura cu partea lui creativa.

Permisiunea

Pentru inceput as vrea sa stiti ca nu exista un mod bun sau rau de a lucra in art terapie. Aveti permisiunea de a “gresi”. Nu este necesar sa faceti o opera de arta frumoasa, precisa sau chiar sa intelegeti ce apare in fata dumneavoastra. De fapt, cele mai interesante lucruri apar din lucrarile “ciudate” sau “urate”. Scopul folosirii artei si a materialelor vizuale in terapie nu este acela de a crea ceva ce poate fi expus (insa nu este exclus acest lucru). Scopul art terapiei este de a atinge diverse parti ale creierului folosind imaginatia, metafora, si imaginile pentu a obtine noi perspective si a rezolva problemele in moduri noi. Putem, de asemenea, cu siguranta, crea lucruri frumoase ca parte a art terapiei, dar acesta nu este singurul mod de a lucra. Nu este nevoie sa ne gandim la noi ca si persoane creative pentu a beneficia de art terapie.

Cum incepem?

Scopurile noastre si gradul de confort vis-a-vis de arta vor influenta modul cum vom incepe. Persoanelor care sunt deschise ideii de a incerca art terapia dar nu se simt confortabil cu arta, le propun de obicei sa inceapa sesiunea cu un colaj cu imagini din reviste. Folosirea imaginilor si cuvintelor deja taiate poate fi resimitita ca fiind mai putin amenintatoare decat a te afla in fata unei foi albe de hartie. Imaginile sunt deja acolo, nu trebuie decat sa le alegi pe acelea care descriu cel mai bine situatia ta. Daca, de exemplu, scopul tau este acela de a decide daca vrei sau nu sa mai stai cu partenerul tau si de a seta limitele relatiiei voastre, as putea sa te rog sa-ti aloci cateva minute pentru a alege acele imagini care iti amintesc de relatia ta cu partenerul.

Procesul in art terapie este la fel de important ca si produsul

In timp ce alegi imaginile si cuvintele si le aranjezi pe hartie, eu “asist la”/”sunt martor”, insotesc. Insotirea are 3 scopuri: observarea procesului artistic, sa ajut daca este nevoie, si sa ofer darul pe care-l reprezinta intreaga mea atentie si observare. Observ daca iti ia mult timp sa incepi sau iti este usor sa te scufunzi in lucru. Observ cand iti musti buza, cum stai si contempli o imagine anume, sau cand expiri si zambesti dupa ce ai lipit o imagine cu un apus de soare. Sunt cateva momente in viata cand cineva iti ofera prezenta sa completa, puterea observarii, si atentia atunci cand tu nu faci nimic pentru ei. Munca art terapeutului in insotire nu este de a actiona, gandi ce sa spuna sau de a judeca, ci sa fie prezent si conecat cu tine, cu procesul si produsul tau. Cand cineva da ce este mai bun atunci se creaza un spatiu sacru care te imputerniceste sa fii curajos in arta si in explorarea ta. Atunci cand vorbim despre imagine, imi spun observatiile si te ajut sa reflectezi daca acestea rezoneaza cu tine si influenteaza situatia care te-a adus in sedinta de art terapie.

Luam distanta si obtinem perspective asupra situatiei tale

In momentul in care simti ca imaginea este completa o vom privi impreuna de la distanta. Modul in care se vede lucrarea cand suntem la masa si modul in care arata cand suntem la 2 metri distanta poate fi diferit. Acesta este un alt mod in care art terapia iti ofera sansa de a privi situatiile din viata ta dintr-o alta perspectiva. Te voi intreba cum a fost procesul, ce te-a marcat si ce anume a fost surprinzator, placut sau dificil. De asemenea, te voi intreba daca poti sa explici sensul imaginii si daca poti sa spui ce sentimente ai atunci cand o privesti. Putem sa discutam si observatiile pe care le-am facut eu in timpul procesului tau. Mai jos este un exemplu despre cum ar putea evolua discutia noastra despre lucrare.

Gasirea unui nou inteles in arta

Poate ca te uiti la colaj si, fara sa stii de ce, incepi sa vorbesti despre un concert la care ai participat acum 7 ani. O sa-mi spui cum ai intalnit acolo un tip atat de fermecator incat te-ai indragostit pe loc. Iar apoi, la finalul serii, atunci cand va plimbati tinandu-va de mana, el ti-a spus ca ar fi fost mai bine sa nu porti tricoul acela atat de scurt pentru ca nu te avantajeaza. Tu ai plecat imediat, dezamagia ca el a fost atat de rautacios. Pe masura ce discutam, imi spui, de mai multe ori, ca John este dragut si iubitor dar ca, de multe ori, el te critica, mai ales in legatura cu corpul tau. Ai putea sa te intrebi de ce ai plecat atat de usor de langa acel tip de la concert dar nu si de langa John. Privind imaginea si procesul tau voi observa cum te-ai incruntat atunci cand ai lipit imaginile cu acele cupluri. Tu spui ca femeia din imagine arata fericita, dar se retrage la fel ca si tine. Uitandu-te la cerul rosu si la leu devii constienta de un sentiment familiar, de rau augur. Te simti la fel cand te gandesti sa te implici mai mult in relatia cu John. In timp ce vorbim realizezi ca ti-ar placea sa-l parasesti pe John dar nu ai facut-o pana acum de frica sa nu-i ranesti sentimentele. Ai pus sentimentele si nevoile lui John mai presus de tine. Uitandu-te la lucrare realizezi ca te simti trista. Este o parte din tine care se intreaba daca vreun “tip bun” o sa te vrea.

Schimbarea conversatiei

Acum avem o alta conversatie. In loc sa continuam sa vorbim despre John si despre ambivalenta relatiei tale, procesul art terapeutic a condus atentia noastra catre problema de baza: nivelul stimei tale de sine si cum influenteaza acesta modul in care faci alegerile in cazul relatiilor. Acum putem sa vedem daca valorile tale despre relatii se protrivesc cu cea in care esti. Putem sa examinam ce nevoi iti indeplineste John si ce nevoi nu sunt indeplinite. Si, in sfarsit, putem sa vedem daca sunt parti din tine pe care le sacrifici, ascunzi sau negi pentru a putea fi cu John si daca asta este ceea ce vrei tu cu adevarat.

Schimbarea modului de a vedea realitatea

Dupa ce am vorbit despre lucrarea, despre semnificatia ei si despre ceea ce ai descoperit s-ar putea sa te intreb daca ai putea, ai schimba ceva la imagine. Daca da, atunci as putea sa te invit sa faci acea schimbare.

Prin schimbarea reprezentarii vizuale a realitatii tale, ai putea trasa o cale catre schimbare. 

Sursa articol.

Traducere: Raluca Ciobanu (website: AICI)

Pentru detalii despre formarea de baza in art terapie Phronetik® click AICI!

Similar Posts