Comunicat de presa, colaborare MOL – ARTE – Fundatia pentru Comunitate

Comunicat de presă

Asociația Română de Terapii Expresive anunță începerea unei noi ediții a proiectului „Conturează viitorul – art terapie Phronetik®”. Proiectul a fost ales printre câștigătorii ediției 2018 a Programului MOL pentru sănătatea copiilor.

Art terapia implică utilizarea artelor vizuale și procesul de creație ce are loc în cadrul relației terapeutice, pentru a sprijini, menține și a îmbunătăți starea de sănătate psihosocială, fizică, cognitivă și spirituală a persoanelor de toate vârstele (Cathy Malchiodi). În art terapie procesul este mult mai important decât produsul final. Scopul folosirii artei si a materialelor vizuale in terapie nu este acela de a crea ceva ce poate fi expus (însă nu este exclus acest lucru).

Art terapia folosește materialele artistice ca și instrumente prin care copiii se pot exprima într-un mod creativ, în cadrul unor ședințe individuale dar și de grup, prin care se stimulează și eliberează forțele biologice și inconștiente în vederea auto-vindecării persoanei.

Proiectul vizează copii din familii defavorizate, cu vârste cuprinse între 6-15 ani, cu probleme psiho-emoționale – copii cu tulburări din spectru autist. 

Rezultatele urmărite în cadrul proiectului sunt:

  • peste 260 de sedinte individuale de art terapie sustinute de un art terapeut Phronetik® în supervizare în cadrul Asociației Române de Terapii Expresive și Wiener Schule fur Kunsttherapie (WSK), Austria.
  • consilierea a 10 copii cu tulburări din spectrul autism și ADHD timp de cel puțin 6 luni;
  • un atelier adresat specialiștilor din domeniul tratării, educării și îngrijirii copiilor și tinerilor aflați în situații de risc (psihologi, educatori, terapeuți, psihiatri etc)
  • distribuirea a 500 pliante de informare despre terapie și despre beneficiile acesteia în tratarea și susținerea copiilor/tinerilor cu tulburări din spectrul autism și ADHD;
  • includerea rezultatelor ședințelor de art terapie Phronetik® în diverse lucrări ce vor fi prezentate la diverse conferințe de specialitate naționale și internaționale.

Perioada de implementare: decembrie 2018 – august 2019

Proiectul a fost sprijinit de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor