Experienta ARTE cu IATA


Atunci cand am auzit de finantarile oferite prin Fondul Bilateral National – Granturile SEE si Norvegiene 2009 -2014, mi-am dorit foarte mult sa putem aplica. Desi aplicatia nu este asa de complicata pe cat ai putea crede, fiind prins intre pratica privata, chestiuni administrative legate de ARTE si viata personala, imi parea imposibil sa aplicam. Din fericire le-am intalnit pe Daniela Pecheanu si Monica Dinu (42 consulting) care au facut ca acest vis sa devina realitate.

Dupa ce am studiat asociatiile de art terapie din tarile eligibile, am ales sa colaboram cu I.A.T.A. (Icelandic Art Therapy Association). Deoarece art terapeutii din Islanda sunt pregatiti la universitati si institute prestigioase din SUA, UK si Spania, ne-am gandit ca vom avea ocazia sa aflam modalitati diferite de a practica art terapia. In Romania organizam formare in art terapie Phronetik®, o metoda de sine statatoare de art terapie, originara din Austria.

Dupa primele contacte, usor mirate din partea reprezentantilor IATA (vezi articolul scris de Iris si Unnur), colaborarea noastra s-a stabilizat si fructificat repede, astfel incat in martie 2015 am avut primul seminar de art terapie sustinute in Romania de catre Iris si Unnur, cu tema Art terapia in lucru cu copii si tineri cu probleme de dezvoltare precum ADHD, Autism, Tourette, dificultati de invatare, sau care au fost supusi violentei sau neglijati”. Alaturi de colegi din institutii de stat sau private, fie ei medici psihiatrii sau psihoterapeuti, educatori sau psihologi, am invatat si practicat alaturi de expertele din Islanda, tehnici si metode specifice de interventie.

Abia am asteptat sa ne intalnim si in aprilie, cand seminarul urma sa fie despre „Art terapia in lucru cu copii si tineri care au suferit traume”. A fost de asemenea o ocazie minunata pentru a ne impartasi din nou din experientele si tehnicile lor, cu exemple concrete si studii de caz detaliate. Tehnici pentru „locul sigur”, „copacul individual si social” precum si altele s-au dovedit eficiente si de un real folos.

A urmat seminarul de intervizare din iulie in care participantii au venit cu studii de caz realizate prin aplicare a ceea ce au invatat in primele 2 seminarii. In unanimitate cei prezenti au apreciat calitatea si profunzimea metodei art terapeutice, a tehnicilor invatate in cadrul acestor seminarii.

Finalizam acest proiect cu planuri deja facute pentru colaborari viitoare cu I.A.T.A.

 

Articol realizat in cadrul proiectului: “Aplicarea art terapiei in lucru cu copii si tineri aflati in situatii de risc” organizat de A.R.T.E. (Asociatia Romana de Terapii Expresive) in colaborare cu I.A.T.A. (Icelandic Art Therapy Association) si finantat prin Fondul Bilateral National – Granturile SEE si Norvegiene 2009 -2014.

EEA-Grants-JPGNorway+Grants+-+JPGMerki m-nafni ens

2015_01_09_Baner ARTE 336x280 la 72dpi

 

Similar Posts