Art terapia si terapia ocupationala

398316_240073812755976_1800791365_n

Art terapia si terapia ocupationala[1]

Deseori cele doua profesii si domenii sunt confundate de catre publicul larg. Acest lucru este inevitabil datorita urmatoarelor motive:

– cele doua istorii, cea a art terapiei si cea a terapiei ocupationale sunt strans legate, cel putin in ceea ce priveste manifestarea celor doua in afara Romaniei. Astfel, pana spre mijlocul anilor ’80 art terapeutii lucrau in departamente de terapie ocupationala si isi ofereau serviciile ca si parte integrata in cadrul serviciilor acestor departamente.

– cel de-al doilea aspect a existat si exista si in Romania si ma refer aici la folosirea artei, de catre terapeutii ocupationali, drept o „modalitate terapeutica in cadrul programelor de sanatate mentala”. Putem enumera aici de la utilizare tehnicilor proiective ca si ajutor in stabilirea unui diagnostic la utiliyarea artei pentru a facilita auto-consientizarea, dezvoltarea personala si comunicarea.

Atkinson si Wells (2000) idetifica patru arii unde art terapia si terapia ocupationala se diferentiaza in mod clar: educatia si pregatirea profesionala, folosirea unui singur, respectiv mai multor medii de manifestare artistica, importanta atasata produsului obtinut in cadrul procesului si directivitatea.

Educatia si pregatirea profesionala: iarasi putem vorbi doar de situatia din afara Romaniei, pana in prezent profesia de art terapeut nefiind recunoscuta in Romania[2]. Astfel, in tarile unde acesta profesie exista de sine statatoare, un art terapeut este de obicei absolventul unei facultati, de multe ori de arte plastice, si care urmeaza apoi un program formativ special in art terapie. Pentru a deveni terapeut ocupational, de cele mai multe ori, este suficienta absolvirea liceului si a unor cursuri de specializare.

Folosirea mediului de manifestare artistica: in art terapie se folosesc de obicei mijloace de exprimare vizuala: pictura, desen, sculptura, modelaj iar art terapeuti au deseori si alte activitati artistice, in afara de terapia propriu-zisa, fiind intr-un permanent contact cu mediul artistic. In cazul terapeutilor ocupationali, metodele folosite sunt mai diverse, incluzand jocurile de rol, muzica, scrierea, lucrul cu corpul si putin dintre acestia sunt specializati in metodele pe care le folosesc.

Importanta atasata produsului obtinut in cadrul procesului: pentru un art terapeut, procesul si obiectul creat in proces sunt in interdependenta si de o egala importanta. Pentru un terapeut ocupational obiectivul principal este de a obtine informaii despre client privind modul cum intereactioneaza si cum creaza.

Directivitatea: in general, art terapeuti nu ofera teme de lucru, lasand aceasta la libera alegere a clientului, precum si alegerea materialelor cu care va lucra acesta

Mihai Albu

Safe Place : feel free to grow!®

www.safe-place.ro

A.R.T.E.

www.expresive.ro


[1]bazat pe articolul „What is Art Therapy?” – Edward Ch. Palani, 2004

[2] Asociatia Romana de Terapii Expresive face eforturi in directia recunoasterii acestei profesii, precum si a elaborarii standardului ocupational, insa, ca mai toate lucrurile la inceput de drum si care implica recunoasterea a ceva de catre stat, dureaza.

Similar Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.