Art-terapia te încurajează să utilizezi materialele artistice pe care le pune la dispoziție pentru a-ți exprima sentimentele și gândurile într-un cadru de siguranță. Aceste materiale diferă prin fluiditate și sunt alese pentru a spori în mod diferit răspunsul emoțional: cu cât materialul este mai fluid, cu atât emoția este mai intensă.
Un studiu realizat în 2018 și-a propus să examineze răspunsurile emoționale și fiziologice în art-terapie la diferite materiale – punctul de interes a fost în special activitatea vagală, variabilitatea ritmului cardiac, datorită asocierii sale cu numeroase rezultate legate de sănătate. În acest studiu, 50 de adulți cu vârsta medie de 33 ani, 52% bărbați, au participat la un experiment în care li s-a solicitat să deseneze cu trei materiale care diferă în nivelul lor de fluiditate: creion, pasteluri de ulei și guașă.

A fost măsurat răspunsul emoțional cu fiecare material folosind auto-raportarea și un dispozitiv purtabil ce generează o electrocardiogramă. Au fost luați în calcul doi indici: unul indicativ al activității sistemului nervos parasimpatic (responsabil cu încetinirea ritmului cardiac, conservarea energiei, constricția pupilei, creșterea activității intestinale, creșterea activității glandelor, relaxarea mușchilor din tractul intestinal) și unul indicativ al activității sistemului nervos simpatic (responsabil cu creșterea ritmului cardiac, constricția vaselor sanguine, dilatarea pupilelor, piloerecția (pielea găinii), dilatarea bronhiilor, scăderea activității intestinului gros, creșterea transpirației, creșterea presiunii sanguine, dilatarea vaselor sanguine ce irigă inima, reduce secreția glandelor salivare și cauzează o secreție vâscoasă de salivă).
Art-terapia cu guașă și pastelurile de ulei au dus la îmbunătățirea stării de spirit pozitive, în timp ce creionul nu. Art-terapia a explicat aproximativ 35% din variabilitatea reactivității parasimpatice, ceea ce poate indica schimbări în procesele de reglare emoțională în timpul activității de creație. Cu toate acestea, fluiditatea nu a fost suficientă pentru a explica reacția subiecților. În mod surprinzător, cea mai mare suprimare a sistemului para-simpatic și creșterea activității sistemului simpatic a avut loc în timpul creării de artă cu pasteluri de ulei și nu cu guașă. Mai mult, reactivitatea celor două sisteme la pasteluri au fost legate de valența emoțională, ceea ce poate indica un angajament emoțional. Putem concluziona că crearea de artă cu pasteluri de ulei, utilizată prima dată în Japonia în 1924 pentru a crește exprimarea de sine a studenților, are ca rezultat un răspuns emoțional și fiziologic unic. Aceste descoperiri ar putea fi explicate prin experiența tactilă crescută în realizarea artelor cu pasteluri de ulei, împreună cu fluiditatea lor relativă, care declanșează un model specific de excitare nervoasă.
Importanța acestei cercetări în domeniul terapiei prin artă provine din cererea crescândă a cercetărilor bazate pe dovezi. Rezultatele consolidează și susțin afirmația că diferite materiale de artă au un efect diferit asupra răspunsului emoțional și a fiziologiei. Această cercetare clarifică importanța alegerilor bine informate ale materialelor artistice, de către art-terapeuți.
Voi cu ce materiale ați experimentat până acum și cum a fost experiența?
De Georgiana Codrescu
Pentru detalii despre formarea de baza in art terapie Phronetik® click AICI!