Despre metoda Phronetik® si art-terapie Phronetik®

Pentru prima data in Romania,

un program formativ in art-terapie Phronetik®

singurul program complet de formare in art-terapie disponibil in Romania

„Art-terapia Phronetik® ne arata un drum pe care individul nu se mai confrunta cu sine, ci se compune cu sine, se regaseste si traieste in aici şi acum, dand expresie propriei sale fiinte si realizandu-si propria natura.“Irmgard Maria Starke

Phronetik® reprezinta marca inregistrata pentru o metodica si o teorie dezvoltate de Irmgard Maria Starke incepând din anii 80 si pana in prezent. Phronetik® ofera metode de stergere a tiparelor dizarmonice si de creare a unor noi tipare armonice, precum si metode de rescriere a unor principii paralizante si de transformare a lor în principii stimulatoare.

Fundamentul denumirii Phronetik® este conceputul filosofic phronesis, care desemneaza capacitatea omului de a recunoaste si intelege legile universale si de a actiona in acord cu ele, in scopul realizarii depline a posibilitatilor vietii. Aceasta intelepciune practica se manifesta in campul experientei, in situatiile de viata care cer o modalitate de actiune intuitiva, inlocuind, cu rezultate bune, ratiunea si mijloacele ei limitate (http://en.wikipedia.org/wiki/Phronesis).

 

„Un lucru nou nu poate fi perceput de gandire, de raţiune. (…) Adevarata intelegere a unui lucru nou nu apartine gandirii si de aceea ratiunea nu poate rezolva niciodata o problema psihologica.Irmgard Maria Starke

In art-terapia Phronetik®, procesele de vindecare se desfasoara prin intermediul formelor, al imaginilor. Dintr-un instrument auxiliar al terapiei, imaginea devine expresia concreta a procesului. In ea se manifesta fluxul vital, fortele de autovindecare si emotiile ce insotesc procesul. Corpul energetic se transforma o data cu imaginile.

 

Fiecare art-terapeut Phronetik® invata limbajul imaginilor, cuvintele, sintaxa si gramatica lor. Invata sa diferentieze intre imaginile stimulatoare si cele distorsionate si sa le recunoasca in formele create de client. Invata sa insoteasca individul in alcatuirea vietii sale, prin intermediul si cu ajutorul formei. El stie ca este mereu posibila o noua alcatuire. Clientul se afla mereu, cu toate conditionarile si necesitatile sale, in zorii unei noi zile: transformarea PROPRIILOR posibilitati. Caci numai cu un «da» facem primul pas pentru a ne schimba destinul, norocul.“Irmgard Maria Starke

Asociatia Romana de Terapii Expresive (ARTE), in colaborare cu o echipa de formatori pregatiti in cadrul Wiener Schule for Kunsttherapie (WSK), Austria, si coordonati de fondatoarea metodei Phronetika®, Irmgard Maria STARKE, va desfasura primul program formativ in art-terapie Phronetika® din Romania.

Instrumentele folosite in art-terapia Phronetik® sunt: obiectivarea primara, procesul primar, explorarea Phronetik® a basmului, explorarea Phronetik® a imaginatiei, procesul structural, lucrul cu natura, lucrul cu visul, lucrul cu copilul interior.

 

„Asistarea autentic Phronetik® lucreaza direct cu energiile clientului, cu frecvenţa sa. Astfel invatam si utilizam «limbajul» energiilor, intram intr-un spatiu din spatele imaginilor, invatam cum vorbesc si cum se formează celulele, glandele, organele noastre. Prin interventii bine directionate, insotitorul trezeste si stimuleaza fortele de autovindecare ale individului. Invatam sa stergem fricile proprii si pe cele ale clientului. Astfel eliberam fluxul vital si iubirea. Phronetik® este comuniunea activa cu natura la toate nivelurile. “Irmgard Maria Starke

Exemple de domenii in care art-terapia Phronetika® este aplicata in Austria :

–         consiliere sociala si de viata

–         formarea adultilor

–         team building si team development

–         consultanta si coaching creativ

–         muncă sociala si sociopedagogie

–         profilaxie si reabilitare

–         afectiuni psihosomatice

–         geriatrie

–         stimularea dezvoltarii personale si a implinirii potentialului uman

–         insotire paliativa.

In Romania, Seminariile formative au loc cu o frecventa de un weekend pe luna, 10 weekend-uri pe an. Programul se va desfasura in Bucuresti, din luna noiembrie 2010 pana in 2012.

Programul formativ incepe pe 12 noiembrie 2010 iar numarul maxim de persoane ce vor fi admise in formare in cadrul primei generatii este de 30. Daca se va depasi numarul maxim de cursanti platitori, se va discuta cu formatorii din Viena pentru a se constitui doua grupe de formare.

Alte detalii privind programul formativ in art-terapie Phronetik® (echipa de formatori, curricula, costuri, conditii de absolvire etc.) gasiti pe site-ul Asociatiei Romane de Terapii Expresive: www.expresive.ro

Daca nu ati primit documentele atasate (formularul de inscriere in programul formativ si prezentarea scolii de art-terapie Phronetik®) va rugam sa ne scrieti si le vom retrimite.

Pentru detalii organizatorice si raspunsuri la intrebari ne gasiti usor la:

 

arte@expresive.ro

0723.270.407

Mihai Albu

O zi fireasca!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.