Lucrand cu umbra noastra
de Karen Wallace M.E.d. BCATR
“Fara costientizarea practicilor noastre incostiente avem putine sanse de a ne elibera de suferinta pe care acestea o cauzeaza.” Cheri Huber
In terapie, cand lucram cu umbra vorbim despre a lucra cu anumite aspecte ale noastre care ne sunt ascunse. S-ar putea sa le fi respins sau negat deoarece ne este rusine sau ne-am deconectat de ele. Din pacate, acestea nu au disparut ci se manifesta in moduri cat se poate de nesanatoase si distructive. Munca cu umbra aduce aceste parti ale noastre in lumina zilei unde putem intelege, accepta si integra aceste sentimente, nevoi si resurse. Facand asta, acestea devin apoi o parte din noi intr-un mod sanatos si functional.
Cum poti sti cand ceva vine din umbra? De obicei lucrurile care ne deranjeaza si supara la altii sunt reflectii ale noastre. Ne proiectam fricile si emotiile noastre pe altcineva. Daca intensitatea unei emotii sau situatii este coplesitoare o putem renega si ne putem disocia de ea in totalitate.
De exemplu: cand eram copil imi era rusine de problemele de vorbire pe care le aveam. Am facut tot ceea ce am putut atunci cand am crescut sa ascund faptul ca parintii mei m-au numit “mutulica, prostutul familiei”. Am luat note bune in scoala deoarece am crezut ca pot ascunde, astfel, faptul ca sunt prostuta. Nu mi-am dat seama ca nimeni nu ar fi spus asta daca eu chiar as fi fost muta. Cand cineva facea ceva ce simteam ca ar fi fost jenant sau prost ma simteam foarte rusinata. Simteam ca, actionand astfel, ceilalti vroiau sa ma insulte. Pana nu am putut “vedea”, vindeca si contine acest aspect din umbra am proiectat in mod fals temerile mele pe altii. Cand mi-am recuperat umbra am avut mai multa compasiune pentru aceia care nu intelegeau ceva si mai multa energie pentru mine deoarece nu a mai trebuit sa o consum pentru a-mi ascunde sentimentele. Am avut noi perspective iar situatiile in care nu stiam ceva nu le-am mai perceput ca fiind devastatoare si periculoase.
Un exercitiu ce poate fi folosit pentru a identifica ceea ce tinem in umbra poate fi urmatorul:
Deseneaza (numeste) 3 oameni pe care-i admiri si scrie trasaturile care-i fac atat de speciali pentru tine. Apoi deseneaza (numeste) trasaturile a 3 oameni care te irirta cel mai mult.
Acum scrie: in mine sunt urmatoarele trasaturi… si noteaza toate trasaturile celor din primul grup. Mai departe scrie urmatoarea afirmatie: in mine sunt, de asemenea, urmatoarele trasaturi… si scrie trasaturile oamenilor din cel de-al 2 lea grup.
Adevarul este ca noi continem toate expresiile de care sunt capabili oamenii. Toate aceste comportamente nu trebuie sa fie active dar este necesar sa fie recunoscute. Eu poate nu voi comite acte de violenta dar nu pot pretinde ca acea capacitate de a face rau nu este in mine. Daca nu as face asta as crea o umbra si nu lumina.
Aici sunt cateva alte exemple comune de umbra traduse in simptome (si invers):
Simtom Umbra
- Resentimente de presiune din afara – instinct
- Respingere (“nimeni nu ma place”) – respingere (eu ii resping pe ei)
- Vina (tu ma faci sa ma simt vinovat) – resentiment (la cererile altora)
- Anxietate – entuziasm/agitatie
- Constiinta de sine – focalizare pasiva (pe altii)
- Frica (ei vor sa-mi faca rau) – ostilitate (sunt furios si atac fara sa stiu)
- Trist – furios
- Retras – respingere
- Nu pot – nu vreau
- Obligatie (trebuie) – dorinta (vreau sa)
- Ura – ura de sine
- Invidie (tu esti atat de bun) – sunt mai bine decat realizez
Traducere: Raluca Ciobanu (website: AICI)
Sursa: AICI
Pentru detalii despre formarea de baza in art terapie Phronetik® click AICI!