Efectele dans-terapiei asupra obezitatii
Un studiu recent referitor la efectele dans-terapiei asupra obezitatii a demonstrat ca terapia prin dans contribuie nu doar la imbunatatirea propriei imagini corporale ci si la modificarea in sens pozitiv a aspectelor psiho-sociale ale personalitatii.
Printre motivele principale ale aparitiei obezitatii se numara stima de sine redusa si existenta unei imagini distorsionate a corpului. Scopul studiului a fost acela de a stabilii influenta unui program de dans terapie asupra evolutiei reprezentarilor mentale legate de propria imagine corporala in randul pacientilor obezi. Studiul a presupus un program de terapie prin dans ce a durat 36 de saptamani, numarul total al subiectilor fiind de 18. Frecventa de lucru a fost de 2 ore pe saptamana, iar evaluarea s-a facut in 3 etape: la inceputul programului, la 18 saptamani si la final, dupa cele 36 de saptamani.
Schimbarile aparute au fost evaluate dupa 4 parametri: fizic, psihologic, cognitiv si social.
Evaluarea s-a facut prin intermediul unor chestionare in care s-au urmarit aspectele legate de imbunatatirea calitatii vietii, perceptia senzorial-motorie si modificarile reprezentarilor mentale ce au legatura cu imaginea corporala de sine.
Rezultatele evaluarii au aratat ca subiectii obezi participanti in cadrul programului de dans terapie au inregistrat o importanta imbunatarire a calitatii vietii, o mai clara constientizarea corporala si, de asemenea, imbunatatirea reprezentarilor mentale legate de propria imagine corporala .
Concluzia a fost ca dans terapia permite subiectilor obezi sa repare anumite aspecte legate de constietizarea fizica si psihica a propriei imagini corporale. De asemenea, dans terapia imbunatateste nu doar imaginea de sine ci si aspectele psiho-sociale ale personalitatii.
traducere: Loredana Mitrut
Multumim Irinei Tepuru pentru trimiterea acestui rezumat.