Despre fundamentele art terapiei 2

Scurt ghid despre fundamentele art terapiei 2

de Priscilla Frank

 

Incercati vreodata sa intelegeti lucrarile clientilor dumneavoastra?

Este vorba mai mult despre proces. Din experienta, stiu daca ai oferit interpretari lucrarii, cel mai probabil adolescentii nu o sa revina. Este vorba despre a-i lasa pe ei sa afle cum sa descopere procesul pentru ei insisi.

 

Ce ati spune cuiva care pretinde ca nu este artist sau nu are talent?

Ca este vorba mai degraba despre proces, decat despre produs. Toata lumea poate sa aiba rezultate in art terapie pentru ca nu este vorba despre abilitatea artistica. Este vorba despre exprimarea sanatoasa prin materialele artistice pe care le avem in camera de art terapie.

 

Ce credeti despre relatia dintre art terapie si arta exterioara?

Art terapeutii sunt interesati de arta, dar artistii nu sunt prea interesati de art terapie. Ei sunt extraordinari de expresivi in felul lor, insa cred ca art terapeutii sunt interesati de arta pentru ca este atat de expresiva si interesanta. Dar mai ales pentru ca un artist este atat de implicat in procesul artistic, inca nu are nevoie sa mearga la un art terapeut.

 

Ati sfatui vreodata clientii sa foloseasca tehnici de art terapie acasa sau pe cont propriu?

Multi oameni poti folosi mijloacele artistice pentru a avea grja de starea lor de bine, pentru a se relaxa si scapa de stres. Insa aceasta nu este art terapie. Art terapia se intampla cu un art terapeut. Toti suntem orientati catre auto-exprimare si grija de sine; in particular, a reflecta, urmarindu-ti propria experienta prin scrierea intr-un jurnal sau folosirea unor mijloace artistice. Ii invatam pe studentii nostri aceste  abilitati. Sunt extraordinare. Dar nu sunt art terapie.

 

Este altceva ce v-ati dori ca cititorii sa mai stie despre acest domeniu?

Art terapia este o profesie din zona sanatatii mentale. Art terapia functioneaza in multe locuri. Se obisnuia ca art terapeutii sa lucreze in primul rand in spitalele de psihiatrie, dar acum se lucreaza de la psihoterapia individuala traditionala pana la sesiuni artistice de grup. Lucram in centre de tratament, penitenciare, inchisori, centre de detentie, scoli cu educatie alternativa, centre pentru veterani si centre medicale.

 

Multi art terapeuti lucreaza cu varstnici in centrele de zi. Ne implicam in practica privata. De asemenea, este multa art terapie in contextul medical, lucrand indeaproape cu oamenii care au suferit traume, cum sunt veteranii de razboi. Se lucreaza cu oameni care au dureri cronice sau afectuni grave, cum este cancerul, cu oamenii care se lupta cu aspectele psihologice ale unui diagnostic medical grav. Sunt multe locuri in care lucram.

Sursa: aici.

Traducere: Anca Gherasimescu