Scurt ghid despre fundamentele art terapiei
Asociatia Britanica a Art Terapeutilor defineste art terapia ca „o forma de psihoterapie care utilizeaza mijloacele artei ca forma sa primara de comunicare.”
Nu exista restrictii legate de persoanele care pot beneficia de art terapie si nici constrangeri legate de materialele artistice care pot fi utilizare. Campul, disponibil pentru copii si adulti din toate mediile si circumstantele, deschid cai de comunicare care se trec peste limitele limbajului verbal, explorand emotii care nu pot si rostite.
In ultimele luni am publicat o serie de articole recomandand tehnici de relaxare – inspirate din zona art terapiei – menite sa ii ajute pe cititori sa vindece si sa exprime emotii neverbalizate. Nu suntem art terapeuti si, desi o varietate de metode artistice se bazeaza pe metode terapeutice, art terapia poate fi intr-adevar definita doar atunci cand este realizata in prezenta unui art terapeut certificat. Asa incat am ajuns la unul.
Mai exact, am vorbit cu Dr. Sarah Deaver, Presedintele Asociatiei Americane de Art Terapie. Eram curiosi sa invatam despre un domeniu terapeutic relativ tanar, unul care ramane cumva necunoscut celor din afara, in ciuda cresterii sale rapide.
Suntem atenti la ce ne-au raspuns cititorii in articolele anterioare. Actionam repede si exploram lumea art terapiei prin lentilele unui profesionist, care practica art terapia de dimineata pana seara. Astazi incepem cu informatiile de baza, mai exact „Ce este art terapia?” Dupa ce vom vedea care sunt bazele, vom studia cativa oameni care muncesc in diferite ramuri ale domeniului, care vor oferi povesti vii ale acestui domeniu putin cunoscut. Este un articol despre bazele, teorica si practica, unei profesii minunate in care arta si psihologia se intersecteaza.
Cum i-ati defini art terapia cuiva care nu stie nimic despre acest domeniu?
Art terapia este o profesie din zona sanatatii mentale in care art terapeutul faciliteaza utilizarea de catre client a unor mijloace artistice si a procesului creativ pentru a-si atinge obiectivele de tratament si personale, cum ar fi explorarea emotiilor, rezolvarea conflictelor, gestionarea comportamentului, abilitati sociale.
Cum ati ajuns sa va implicati in domeniu?
Sunt art terapeut de peste 30 de ani. Cand am inceput, nici macar nu stiam ca exista o astfel de profesie. Urmam cursuri de arta in cadrul unui program de doctorat la o universitate locala si le-am spus colegilor mei ca ceea ce voiam cu adevarat sa fac era sa lucrez cumva cu arta si copiii care intampinat probleme cu scoala. Cineva din clasa mea a zis “Asta se numeste art terapie. Si este un program de formare care se desfasoara pe aceeasi strada cu noi”. Astfel, am ajuns la Scoala Medicala din Virginia de Est, inainte ca ei sa aiba un program de masterat. Am obtinut o diploma si apoi am terminat un program de masterat in art terapie. Sunt in acest domeniu de foarte mult timp si l-am vazut crescand in multe feluri.
Care sunt avantajele pe care le are art terapia fata de alte forme de terapie?
Cel mai mare avantaj este ca arta poate exprima lucruri care nu pot fi exprimate verbal. Acesta este un avantaj urias pentru oamenii care nu sunt obisnuiti sa vorbesca despre ceea ce simt, fie ca sunt adulti sau copii. In multe feluri, depaseste modul de gandire defensiv care poate fi exprimat in terapia verbala. De exemplu „Oh, nu am vrut sa spun asta” sau „Ceea ce vrea sa insemne de fapt…” Art terapia este o modalitate foarte bogata de exprimare a sinelui.
Cum arata in general o sedinta de art terapie?
Art terapeutii lucreaza in moduri diferite. Noi lucram in sedinte de psihoterapie individuale si, de asemenea, in moduri care sunt mai legate de comunitate, evenimente deschise si alte lucruri asemanatoare. Astfel, in termenii unei abordari mai traditionale, putem spune ca intr-o sesiune individuala de art terapie, clientul sau pacientul poate veni cu agenda de discutie. Poate sa vina la sedinta si sa spuna “Am problema asta sau cealalta” si art terapeutul este instruit sa prezinte intr-un mod adevcat mijloacele pe care arta le ofera pentru explorare si dezvoltare, indiferent care este problema.
Unele materiale artistice au un caracter regresiv (nu sustin dezvoltarea) si nu sunt cele potrivite pentru anumiti oameni si anumite probleme. In situatia in care o anumita persoana vine la noi cu o anumita problema de rezolvat, art terapeutul poate ghida acea sedinta sugerand sa lucreze cu anumite materiale care faciliteaza procesul care duce intelegere si descoperire.
Uneori, o persoana va veni la o sedinta fara sa stie cum sa vorbeasca despre ceea ce este in mintea ei sau ce simte in interior. In aceste cazuri, art terapeutii pot orienta clientul intr-un mod direct „As vrea sa iti sugerez sa explorezi asta cu ajutorul materialelor artistice”. Genul acesta de lucruri se intampla pentru a-l face pe client sa se miste in directia obiectivelor sale. Ne puteti da un exemplu?
Difera foarte mult de la un pacient la altul. As putea da un exemplu dintr-un grup de terapie. Cativa adolescenti intr-un cadru de terapie de grup. Si aceasta este prima data cand se intalnesc ca grup, nu se stiu unii pe altii foarte bine. Un art terapeut le poate prezenta o activitate pe care sa o realizeze impreuna – una potrivita ar putea fi aceea de a face un colag despre tine insuti. Ei cauta prin cutiile cu colaje si iau detaliile care cred ca spun ceva despre ei insisi si pe care a-r vrea sa le impartaseasca cu grupul.
Astfel, colajul indeparteaza anxietatea pe care multi oameni o au atunci cand trebuie sa isi afiseze talentele artistice sau lipsa lor, in fata celorlalti.
Toata lumea este ingaduitoare in astfel de situatii.
Art terapeutii depoziteaza de obicei tot felul de imagini interesante in cutii pentru colaje. Copiii din grup vor selecta apoi ceea ce vor si astfel ei pot controla ce vor sa arate grupului. La finalul sedintei strangem tot si avem o discutie. Copiii pot impartasi ceea ce vor, atat cat vor sa o faca unii cu altii. Sarcina art terapeutului este ceea ce a arata similaritatile, sa ii faca pe copii sa se uite la colaje ca la un intreg si sa se uite la imaginile care sunt poate asemanatoare si sa inceapa sa isi dezvolte abilitatea de a vedea cum aceste imagini pot spune ceva despre noi insine. Ei incep sa simta ceea ce inseamna comunicarea prin intermediul imaginilor. Nu este amenintatoare, este orientata catre succes. Si ofera o anumita doza de control.
Sursa: aici.
Traducere: Anca Gherasimescu