Definirea art terapiei in secolul 21

 

Definirea Art terapiei in secolul 21

 

Cathy Malchiodi, PhD, LPCC, LPAT, ATR-BC, REAT

 

S-a vorbit despre „mariajul” dintre art terapie si consiliere si despre impactul acestuia in dezvoltarea art terapiei ca si profesie. Punct de vedere istoric, domeniul a promovat două drumuri ca căi primare conceptuale din SUA. Acestea sunt: 1) arta ca si terapie si 2) art psihoterapia. Aceste 2 concepte sunt omniprezente in literatura de specialitate despre art terapie si au devenit mantre uzuale care descriu profesia si ghideaza modul in care, in ultimii 40 de ani, in US, art terapetii se definesc pe sine si aceasta in ciuda influentei domeniului consilierii. Ele sunt mentionate, de asemenea, ca si “the continuum of practice” art terapeutii utilizandu-le pe amandoua, in functie de situatie. Potrivit unora, aceste 2 concepte au aparut in urma asocierii cu o lunga dezbatere in randul primilor lideri care implica nu numai discursul academic dar si controlul politic al traiectoriei viitoare al domeniului.

„Arta ca si terapie” intruchipeaza ideea ca a face arta este, in sine, ceva terapeutic si ca procesul creativ este o experienta producatoare de crestere. Cu toate acestea, arta ca si terapie se apropie foarte mult de alte abordari non-terapeutice, in special din domeniul predaii artei. De exemplu, educatia artistica pentu copii cu dizabilitati, programe de arta comunitara pentru grupuri, adaposturi sau cartiere cu probleme economice sau sociale, si ateliere de arta pentru persoanele cu probleme psihice par sa aiba scopuri si obiective similare si sunt destul de greu de diferentiat, in cele mai multe cazuri, de arta ca si terapie. Aceste programe si practicantii lor sunt agenti eficienti ai schimbarii de sine statatoare si produc de multe ori aceleasi rezultate ca si programele definite ca arta ca si terapie.

Art psihoterapia imbratiseaza ideea ca arta este un mijloc de comunicare simbolica prin care se exprima personalitatea, emotiile si alte aspecte al experientei umane. In esenta, exprimarea artistica este folosita pentru a imbunatati schimburile verbale dintre terapeut si client in cadrul acestei abordari. Dupa cum se vede, practicarea art psihoterapei implica de cele mai multe ori o acreditare suplimentara in domenii cum ar fi, consiliere psihologica, asistenta sociala, psiholog sau spihoteraput licentiat. Acest lucru se intampla deoarece multe tari reglementeaza utilizarea termenului de psihoterapeut/psihoterapie prin obtinerea licentei de practica (nota traducatoarei: in Romania: dreptul de libera practica acordat de Colegiul Psihologilor din Romania – COPSI)

Pentru mine aceasta dihotomie a fost o sursa de distragere a atentie de la descoperirea adevaratului potential al art terapiei ca si practica menita sa aduca imbunatatiri sanatatii. Si sincer, acest “the continuum of practice” nu a reusit sa stabileasca in mod convingator o profesie numita „art terapie” deoarece confundaviziunea unitara a domeniului. Ce ar fi daca ne-am imagina o singura definitie pentru art treapie in secolul 21? Iata definitia mea, bazata pe ceea ce stim astazi despre acest domeniu:

Art terapia implica utilizarea artelor vizuale si procesul de creatie ce are loc in cadrul relatiei terapeutice, pentru a sprijini, mentine si a imbunatati starea de sanatate psihosociala, fizica, cognitiva si spirituala a persoanelor de toate varstele. Aceasta se bazeaza pe cercetari actuale si emergente care sustin ca arta este o practica de imbunatatire a sanatatii care are un impact pozitiv asupra calitatii vietii. Art terapeutii sunt profesionisti acreditati care folosesc in acest scop abordari specifice bazate pe arta in lucrul cu copii, adulti, rupuri si familii, pentru sprijinirea, mentinerea si imbunatatirea starii generale de sanatate, a functionarii fizice, emotiale si cognitive,abiltatilor interpersonale, dezvoltarii personale si calitatii vietii. Prima propozitie este o definitie, a doua propozitie califica domeniul in baza celor mai recente cercetari, a 3 a propozitie reprezinta scopul practicii art terapeutilor ca si profesionisti, diferentiindu-i de alti profesionisti care ar avea abordari bazate pe arta in munca lor. Aceasta definitia se bazeaza pe aspecte specifice ce separa art terapia de autoajutoararea prin crearea artei si activitatilor de arta folosite ac diversiune, cum ar fi:

  1. Art terapia este o experienta interpersonala in care terapeutil faciliteaza, ghideaza, este martor si raspunde la procesul si exprimarea artistica a unui individ conform celor mai bune practici si cerrcetari actuale si emergente.
  2. Art terapia este diferita de experientele self-help prin faptul ca exista un ajutor profesionist, un individ/familie/grup ce solicita asistenta terapeutului pentru a face modificarile necesare. Relatia dintre terapeut si individ si dintre procesul artistic si produsul final este esentiala in art terapie si include dialogul orientat catre un scop si interventii terapeutie specifice ca raspuns atat la proces cat si la produs.
  3. Studiile actuale si emergente in medicina minte-corp demostreaza ca art terapia este o forma efectiva de interventie si tratament integrativ. In link-ul urmator gasiti cateva studii: art therapy is an effective, health-enhancing intervention and form of treatment (Malchiodi, 2012).)

In trecut, art terapia era definita ca fiind o „profesie a sanatatii mintale” dar aceasta nu mai are sens atat timp cat cercetarile tind sa includa art terapia in aria abordarii holistice si integrative a medicinii. Domeniul are, de asemenea, descoperiri larg acceptate despre arta si creier, informatii ce sprijina punerea in aplicare a unor abordari specifice bazate pe arta in ameliorarea stresului, integrarea amintirilor traumatizante, tratamenul bolii Alzheimer si a dementei, reducerea durerii si a senzatiei de oboseala, si imbunatateste calitatea vietii in special pentru cei care sufera de diverse dizabiltati sau boli. In schimb, inca nu exista foarte multe date care sa ateste faptul ca art terapia ar ajuta persoanele cu dizabilitati psihice sau ca ar rezolva problemele interpersonale.

Art terapia demonstreaza clar ca se adreseaza multor conditii ce se bazeaza pe somatizare, inclusiv reactii traumatice, stresul post-traumatic, depresie precum si mai multor tulburari neuroologice si cognitive. Mai mult, art terapia, in sine, se dovedeste a fi o interventie eficienta in inbunatatirea calitatii de ansambul a vietii si a perceptiei starii de bine. Poate ca acestia vor fi factorii definitorii ce vor capta imaginatia noii generatii de art terapeuti si, in final, sa ofere o viziune si definire unitara a acestui domeniu care va valida rolul sau esential in sanatatea si bunastarea indivizilor.

Sursa: AICI.

Traducere: Raluca Ciobanu (website: AICI)

Pentru detalii despre formarea de baza in art terapie Phronetik® click AICI!