Diferența între a face artă și a face art-terapie este similară cu diferența dintre a te relaxa și a face hipnoterapie. În ambele prime cazuri: atât arta, cât și relaxarea ne pot ajuta să ne simțim ceva mai bine, ne scad emoțiile negative și le cresc pe cele pozitive, dar, doar în celelalte două cazuri putem face și schimbări asupra modului nostru de gândire, tocmai pentru a nu mai ajunge să avem acele emoții negative.
Ambele tipuri de terapii folosesc metafore, imagerie, însă în cazul hipnozei parcursul este dictat de terapeut, chiar și în hipnoza permisivă, pe când în art-terapie “pensula” este la client, el fiind cel care ghidează procesul, prin a-și da voie să exprime ceea ce simte, gândește și vrea, terapeutul fiind acolo să susțină și să pună, uneori, anumite întrebări-cheie.
O etapă interesantă în art-terapie este alegerea materialelor de lucru. În cabinetul unui art-terapeut găsești, de obicei, coli de mai multe dimensiuni, creioane colorate, carioci, pensule și acrilice, tempera sau acualeră, hârtie creponată, lipici, sclipici, foarfece și alte instrumente și materiale similare. Ești invitat să îți alegi suportul – hârtia și materialele de lucru și să te așezi la masă. Și poate că nu pare, dar procesul terapeutic a început deja.
Alegerea hârtiei – mărimea ei și a instrumentelor este similară cu alegerea resurselor interioare de care dispunem, pentru a face față evenimentelor din viața de zi cu zi.
Cât de mult spațiu îți oferi în viață pentru ceea ce-ți place să faci, pentru a spune ce gândești, sau pentru a sta cu tine, să procesezi evenimentele prin care treci?

De care cunoștințe sau abilități te poți folosi pentru a face față cu succes provocărilor vieții? Ce cunoștințe sau abilități ai putea îmbunătăți sau învăța de la zero, ca să te ajute în viitor?
Și acesta este doar primul pas. Vă invităm și pe voi să meditați la întrebările de mai sus și să veniți, de curiozitate la o ședință de art-terapie.
De Georgiana Codrescu
Pentru detalii despre formarea de baza in art terapie Phronetik® click AICI!