O activitate utilă în general, dar cu atât mai mult în această perioadă, când suntem nevoiți să stăm izolați acasă, este identificarea valorilor pe care le avem. Și asta pentru că nu este de ajuns să facem cât mai multe lucruri care ne plac zilele astea, pentru a ne simți bine, ci și lucruri cu sens pentru noi, care sunt în acord cu valorile noastre, pentru a ne simți împliniți, utili, să simțim că facem ceva important, că profităm la maxim de timpul liber în plus pe care îl avem.
De asemenea, este important să le știm și pentru că asta ne ajută să relaționăm mai bine cu ceilalți. Mai ales dacă le cunoaștem și lor valorile, așa că identificarea lor ar putea fi și o activitate plăcută și utilă de făcut în familie. Nu în ultimul rând, identificarea valorilor personale poate duce la un proces de reflecție care să ne arate cum ne-au influențat ele de-a lungul vieții, de unde vin și în ce măsură servesc ele intereselor noastre.
Pentru a fi mai simplu putem urma acești cinci pași:
UNU
Intrarea în starea creativă
Dacă nu suntem obișnuiți să facem anumite activități creative, care ne ajută să preluăm din inconștient diverse conținuturi, putem începe prin a face ceva cu caracter general, de încălzire – să desenăm orice ne trece prin minte, să ne uităm la fotografii, să ascultăm muzică, să și dansăm dacă simțim asta, etc.
DOI
Identificarea valorilor
Să ne gândim și să notăm care ar fi acele lucruri care simțim că sunt foarte importante pentru noi, că ne definesc și fără de care parcă nu am putea trăi – în orice caz nu ne-am simți în largul nostru. Valorile sunt concepte abstracte care cuprind în esența lor nevoi și dorințe pe care le avem, generale și de bază, care se aplică în aproape toate contextele noastre de viață.
Avem o listă mai jos, de model, însă recomandăm mai întâi să scrieți valorile pe care credeți că le aveți și apoi să le căutați în listă, să vedeți dacă există și să le reformulați poate, dacă nu:


Puteți nota valorile pe o foaie, dar, cel mai bine, le puteți desena, colora, fiindcă ele au multă încărcătură emoțională și emoțiile se exprimă cel mai bine prin artă. Pot fi trei, cinci sau șapte, în ordinea importanței lor.
Exemplu:

TREI
Identificarea modului în care ele se manifestă
După ce le-am identificat, este important să începem un proces de meditație prin care să ne gândim cum se manifestă ele în diferite contexte. Cum ne purtăm, ce alegeri facem, ce simțim, datorită lor și cum ne influențează asta viața, relațiile, rezultatele.
Exemplu:

PATRU
Determinarea provenienței lor
Este foarte important apoi să vedem de unde vin, fiindcă ele nu sunt înnăscute, cum sunt culoarea părului sau a ochilor. Valorile pe care le avem vin de cele mai multe ori din două surse: din educația primită, ce include și modelul parental, sau din experiențele pe care noi le-am avut și care ne-au format.
De văzut dacă nu cumva valorile transmise de la cei cu care am crescut sunt ale lor, i-au ajutat pe ei, iar pe noi pot să ne încurce, cel puțin în forma lor de manifestare, de văzut și dacă cele provenite din experiența noastră reprezintă concluzii raționale despre acele evenimente, sau am mers spre o extremă din teama ca ele să nu se mai repete.
Exemplu:

CINCI
Schimbarea, reprioritizarea sau echilibrarea lor
La această etapă avem o imagine de ansamblu, ne-am dat seama cum se manifestă ele și de unde provin, așa că putem spune care ne încurcă prin modeul de exprimare și care nu, care ne ajută să fie prioritară și care nu, sau care se manifestă într-o formă exagerată și are nevoie de alte noi valori care să o echilibreze, și care nu.
Exemplu:

După ce am făcut toate astea vom vedea dacă avem valori duse la extrem, caz în care putem începe să le domolim, ca să ne ajute mai mult, să nu ne mai ia pe sus. Ca un cal nărăvaș care ne duce unde vrea el, în loc să îl conducem noi unde avem nevoie. Vom putea identifica apoi și ce lucruri putem face în perioada asta pentru a fi în acord cu ele, care ar fi valorile celorlalți și cum îi putem înțelege mai bine prin prisma lor. De asemenea, putem învăța și noi să ne exprimăm mai bine valorile, acum că ne cunoaștem, ca ceilalți să ne înțeleagă.
Spor la valorificat timpul cât ai bine!
De Georgiana Codrescu
Pentru detalii despre formarea de baza in art terapie Phronetik® click AICI!