Ce este art terapia?
Prin desen sau sculptura iti poti descoperi sentimentele refulate, te poti descarca de emotii negative si poti deveni mai senin si mai liber. Art-terapia e nou intrata pe piata de dezvoltare personala de la noi dar poate fi foarte distractiva.
Spre sfarsitul anilor ’40, relativ simultan in Anglia si in S.U.A., Adrian Hill, artist, si Margaret Naumberg, psiholog, au folosit expresia „art terapie“ pentru a-si descrie munca.
Daca Adrian Hill a descoperit beneficiile art terapiei experimentand direct prin desen si pictura, in timp ce se refacea dupa o tuberculoza, Margaret Naumberg, in practica sa, a vazut imaginile create drept o forma de comunicare simbolica intre pacient si terapeut.
Treptat, teoria si practica art terapiei s-au cristalizat in trei mari categorii: prima dintre acestea este data defolosirea instrumentelor si mijloacelor artistic-expresive grefate pe teoriile psihologice si psihoterapeutice deja existente.
Avem, astfel, cazul celor mai multe orientari din art-terapia actuala: abordarile psihodinamice (psihanaliza, analiza jungiana, adlerianismul etc.), abordarile umaniste (fenomenologie, gestalt, terapia centrata pe persoana etc.), abordarile educationale (cognitivism si comportamentalism), abordarile sistemice (terapie sistemica de familie, terapia de grup, etc.).
O alta categorie o constituie abordarea integrativa a art terapiei, in care se folosesc metode, tehnici si teorii in functie de clientul cu care lucram si de cerintele concrete ale situatiei.
Astfel, au aparut abordarile integrative, eclectice, de educatie creativa etc. In sfarsit, o a treia categorie este data de teoriile ce au aparut din insasi folosirea si practica art terapiei, asa cum anticipa si Judith A. Rubin in 2001.
Cu siguranta sunt mai multe, insa cunoscand doar una dintre ele, ma voi rezuma la a o prezenta pe aceasta, si anume la art terapia Phronetik®.
Pentru sesiuni individuale sau de grup de art terapie Phronetik® va rugam sa ne contactati la 0744.236.205, Mihai Albu.