Ce anume poate realiza muzicoterapia?
Ce anume poate realiza muzicoterapia:
Cântul vocal are un rol foarte important in imbunatatirea ritmului si controlului respirator, ajuta persoanele cu dificultati in exprimare, contribuie la o mai buna articulatie a cuvintelor. Asumarea efectului pe care propria voce il produce asupra celorlalti conduce la dezvoltarea stimei si acceptarii de sine. De asemenea, cântatul in grup faciliteaza o mai buna constientizare a celorlalti si o mai buna integrare.
Jocul cu instrumentele muzicale permite dezvoltarea independentei, a stimei de sine, a increderii si a propriei discipline. Pentru persoanelor cu dificultati de comportament cântatul la un instrument pemite imbunatatirea controlului propriilor impulsuri, iar atunci când terapia se face in grup, o mai buna integrare si atentie la ceilalti. Pentru persoanele cu dificultati motorii mânuirea instrumentului conduce la ameliorarea coordonarii motricitatii fine si globale.
Compozitia unei piese muzicale are efect cathartic si permite impartasirea de sentimente, idei si experiente. Scrierea unui cântec faciliteaza constientizarea si acceptarea propriilor emotii, de asemenea este un mijloc eficient de a explora universul imens al sentimentelor legate de teme fundamentale ale vietii: libertatea, iubire, pierdere, moarte etc.
Ascultarea muzicala permite dezvoltarea atentiei si a memoriei. De asemenea, muzica evoca amintiri si asociatii, stimuleaza gândirea, scoate la suprafata imagini si sentimente refulate urmând ca acestea sa fie examinate si discutate cu terapeutul, in cadrul sedintei individuale, sau cu ceilalti membrii ai grupului, in cadrul sedintelor de grup.
Coordonare si organizare departament muzicoterapie:
Loredana Mitrut
loredana.mitrut@safe-place.ro