Deosebirea dintre frică și anxietate este că frica e cel mai bine descrisă ca un răspuns emoțional la o amenințare reală sau percepută, în timp ce anxietatea se concentrează pe anticiparea unei amenințări viitoare. Anxietatea poate fi adesea descrisă de cuvinte precum: stres, îngrijorare sau nervozitate.
În fiecare zi trăim sub un anumit nivel de presiune, unde anxietatea ne poate ajuta uneori să ne pregătim pentru perioade dificile sau stresante. Putem regla însă senzația de anxietate prin tehnici de relaxare, hobby-uri, exerciții fizice, divertisment sau vorbind cu cineva. În cel mai bun caz, sentimentele de anxietate sunt reduse și revenim la rutinele noastre normale de zi cu zi, fără întreruperi majore. Cu toate acestea, în unele cazuri, aceste niveluri de anxietate sunt mai intense și prelungite și, ca urmare, efectul asupra vieții noastre devine mai perturbator și mai anormal.
Anxietatea este clasificată ca o afecțiune odată ce simptomele devin cronice și ne limitează capacitatea de a funcționa în viața noastră de zi cu zi. Anxietatea nu este întotdeauna ușor definită în ceea ce privește experiențele comportamentale: o persoană poate iniția mecanisme de gestionare care sunt interiorizate prin concentrare și memorie slabe și comportamente de evitare, o altă persoană poate manifesta anxietate prin simptome fizice, cum ar fi respirația accelerată, mâinile transpirate și slăbiciunea fizică.
Anxietatea
este un termen general. Cu toate acestea, DSM-5 detaliază anxietatea
în diferite subtipuri:
- Agorafobie
- Tulburare de anxietate din cauza unei alte stări medicale
- Tulburare de anxietate generalizată
- Alte tulburări de anxietate specificate
- Tulburare de panică
- Mutismul selectiv
- Tulburare de anxietate de separare
- Tulburare de anxietate socială (fobie socială)
- Fobie specifică
- Tulburare de anxietate indusă de substanțe / medicamente
Art-terapia oferă o modalitate de a obține cunoștințe și înțelegere prin exprimarea de sine. Temerile și alte emoții care însoțesc deseori anxietatea pot fi greu de exprimat doar prin cuvinte, astfel încât procesul creativ al terapiei artei poate ajuta la atingerea și exprimarea sentimentelor profunde, ceea ce este extrem de util în procesul de vindecare.
Un studiu realizat cu ajutorul a 47 de subiecți ne demonstrează eficacitatea art-terapiei în tratarea anxietății, în comparație cu grupul de control. Rezultatele au fost: reducerea anxietății, creșterea calității subiective a vieții (ambele cu efecte mari) și o îmbunătățire a accesibilității strategiilor de reglare a emoțiilor (efect mediu). Efectele tratamentului au rămas la 3 luni după monitorizare. Acceptarea îmbunătățită a emoțiilor și acțiunea îmbunătățită orientată spre obiective sunt aspecte ale reglării emoțiilor care sunt asociate cu scăderea nivelului de anxietate. În concluzie, terapia prin artă este eficientă în reducerea simptomelor de anxietate, îmbunătățirea calității vieții și a aspectelor reglării emoțiilor (Abbing, Baars, de Sonneville, Ponstein1 & Swaab, 2019).
Mai jos este un rezumat al câtorva dintre beneficiile art-terapiei în ameliorarea anxietății:
- Calmează sistemul nervos
- Acționează ca o distragere
- Întrerupe ruminația
- Încurajează concentrarea asupra unui lucru
- Creste stima de sine din actul de a crea ceva
- Reduce supra-stimularea din surse externe
- Oferă stimulare tactilă
- Ventilarea, eliberarea stresului
- Util când expresia verbală este limitată
- Încurajează „jocul”
- Activitățile de artă pot fi întreprinse în afara terapiei atunci când apar situații

Mai jos, aveți 3 exemple de tehnici de reducere a anxietății prin art-terapie:
- Anxietatea care se exprimă
Mai întâi, adunați următoarele: hârtie de orice dimensiune; materiale de desen (cele mai eficiente sunt pastelurile cu ulei); orice alte materiale preferate. Inchideți ochii. Conectați-vă cu corpul și observați cum simte anxietatea. Observați unde în corp simțiți anxietate și cum știți ce reprezintă acele senzații.
Apoi, deschideți ochii și alegeți o culoare pastelată (sau orice alte materiale). Închideți din nou ochii și trageți o linie continuă fără a ridica culoarea de pe hârtie. Faceți acest lucru ca și cum anxietatea se exprimă pe pagină. Opriți-vă când mișcarea sau expresia se simte complete. Dacă mintea ta tinde spre judecată sau control, folosește-ți mâna ne-dominantă. Acum uită-te la desenul pe care l-ai făcut. Întoarce hârtia dintr-o parte în alta până când vezi că iese o imagine. S-ar putea să nu aibă sens dar să încercați să nu vă gândiți prea mult la asta.
Folosind alte culori sau materiale, dezvoltați imaginea. Apoi scrieți timp de cinci minute despre ce ar putea reprezenta imaginea. Sau puteți pune imaginii aceste întrebări: „Ce vrei să știu? De ce esti aici?“ și scrieți răspunsul.
- Un colaj de calm și siguranță
Acest exercițiu se referă la crearea unui memento vizual al unui loc sigur. Este util să calmați frica și hipervigilența.
Alegeți hârtia de suport, ziare, reviste, fotografii vechi, markere și un stick de lipici. Lăsați-vă să faceți o călătorie în trecut, amintindu-vă un spațiu în care v-ați simțit ușurat/ă, în siguranță sau plăcut.” Poate fi o locație sau lângă o persoană. Dacă nu puteți alege o amintire, imaginați-vă o locație sau o persoană care ar fi relaxantă și plăcută.
Decupați imagini care vă captează atenția și vă amintesc de locul sau senzația de ușurință sau plăcere. Încercați să lăsați imaginile să vă aleagă mai degrabă decât să căutați imaginea corectă. Alegeți imagini pe care le-ați atras, chiar dacă nu au sens sau nu se potrivesc cu ceea ce gândiți. Poate aveți un sentiment interior de atracție sau dorință.
După ce aveți o colecție de imagini, aranjați-le pentru a crea o imagine generală sau o metaforă, care vorbește despre cum este să vă simțiți în siguranță sau în largul vostru. După ce ați terminat, puteți utiliza imaginea ca amintire de siguranță și seninătate. Vedeți dacă vă puteți imagina în acest loc sigur sau plăcut și cum se simte în corpul vostru; evocă toate simțurile pentru a întruchipa cu adevărat sentimentul.

- Cum arată Anxietatea
Pentru acest exercițiu, utilizați orice materiale sau tehnici de art-terapie care vă plac. Este posibil să pictați sau să atrageți răspunsurile. Sau puteți crea un colaj. Puneți-vă aceste întrebări:
- Dacă anxietatea ar avea personalitate și corp, cum ar arăta? Cum ar vorbi? Ce ar spune? Ce o interesează?
- Cum arată viața ta sub apăsarea anxietății? Cum ar arăta dacă anxietatea nu ar mai fi prezentă?
Uneori
poate părea că anxietatea este dușmanul final. Doar că se simte
atât de incomod, poate chiar terifiant. În plus, s-ar putea să ne
împiedice să facem lucruri pe care dorim să le facem cu adevărat.
Art-terapia ne poate ajuta să devenim curioși în legătură cu
anxietatea noastră și să înțelegem mai bine motivele pentru care
ea există. Ne poate ajuta să accesăm calmul, amintindu-ne că
ușurința este de fapt în noi.
Succes!
De Georgiana Codrescu
Pentru detalii despre formarea de baza in art terapie Phronetik® click AICI!
Bibliografie:
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.01203/full
- https://arttherapyresources.com.au/art-therapy-exercises-anxiety/
- https://www.verywellmind.com/art-therapy-for-anxiety-2584282
- https://psychcentral.com/blog/3-art-therapy-techniques-to-deal-with-anxiety/
- https://www.anxiety.org/4-simple-ways-integrate-art-anxiety-therapy
- https://pcsearle.com/art-therapy-for-the-anxious-adolescent/
- https://www.betterhelp.com/advice/anxiety/the-benefits-of-anxiety-art-therapy/