Arta si calitatea vietii

Este timpul să recunoaștem contribuția pe care o poate avea arta la sănătate și bunăstare

 

  • Artele îi ajută pe cei din domeniul sănătății și al asistenței sociale să facă față provocărilor asociate cu îmbătrânirea, singurătatea, cu diferite stări pe termen lung și cu sănătatea mintală

Arts and Minds, o fundație importantă în domeniul artelor și al sănătății mintale, a organizat în Cambridgeshire, în ultimii 7 ani, workshop-uri săptămânale de artă pentru persoane care se confruntă cu depresie, stres sau anxietate. Proiectul acestei fundații – numit Arte pe bază de prescripție medicală (Arts on prescription), este condus de un artist, care este și consilier, și oferă oamenilor șansa de a lucra cu o varietate de materiale și tehnici, inclusiv grafică și sculptură. Iar impactul a fost remarcabil.

O evaluare a arătat o scădere de 71% a sentimentelor de anxietate și de 73% în ceea ce privește depresia; 76% din participanți au spus că starea lor de bine a crescut și 69% s-au simțit mai incluși din punct de vedere social. Așa cum spune un particiapnt: „Mă simt mult mai bine pentru că am avut timpul și spațiul să fac niște artă. Asta face o mare diferență.”

Gavin Clayton, director executiv al fundației și unul dintre fondatorii Alianței Naționale pentru Arte, Sănătate și Bunăstare (National Alliance for Arts, Health and Wellbeing) spune: „Dovezile ne arată că a participa la activități creative are un impact pozitiv asupra sănătății mintale a oamenilor.”

Artele sunt importante pentru bunăstare pentru că frumusețea are un anumit rol în viețile noastre. Dacă nu acordăm importanță acestui aspect, atunci pot să apară probleme.”

Succesul de la Cambridgeshire a fost oglindit de-a lungul Regatului Unit iar rezultatele/constatările sunt susținute și de concluziile unui raport întocmit de către un grup parlamentar all-party (APPG), raport intitulat Sănătate Creativă: Artele pentru Sănătate și Bunăstare (Creative Health: The Arts for Health and Wellbeing).

Raportul, publicat în iulie, și care a venit după o anchetă de 2 ani, a scos în evidență faptul că artele pot contribui la a ne menține în formă bună, pot susține recuperarea și ne pot ajuta să ducem vieți lungi, trăite mai bine. Diferitele forme de artă îi ajută de asemenea pe cei din domeniul sănătății și al asistenței sociale să facă față provocărilor asociate cu îmbătrânirea, singurătatea, cu anumite stări pe termen lung și cu sănătatea mintală. Foarte important, pot de asemenea să scutească sectorul serviciilor de îngrijire de niște cheltuieli.

Lord Howarth of Newport, co-președintele grupului parlamentar APPG pentru arte, sănătate și bunăstare, spune: „A sosit timpul să recunoaștem contribuția puternică pe care o pot avea arta și activitățile artistice la sănătatea și bunăstarea noastră.”

 

Așadar, cum de pot fi activitățile artistice atât de benefice?

„Artele reprezintă un mod de a forma, de a contura și de a ține în fața ochilor ceva ce simți în interior”, spune Phil George, președintele Consiliului Artelor din Țara Galilor (Arts Council Wales), care a solicitat Guvernului anul trecut în noiembrie să finanțeze artele și activitățile artistice în vederea îmbunătățirii sănătății.

„Este o chestiune legată de a povesti”, spune acesta. „Îi ajută pe oameni să dezvolte o narațiune a vieții lor și să se raporteze la propria lor experiență într-o nouă manieră. Sunt convins, așa cum arată și dovezile, că a investi în artă pentru sănătate este un lucru care ar merita cheltuiala și efortul. Ar fi ceva benefic, nu doar în privința stării de bine, cât și în a scădea costurile și presiunea pe care bolile mintale le pun asupra sistemului.”

De acord este și Sarah Wollaston, membră a Parlamentului și președinte a comitetului de selecție pentru sănătate. Atunci când a vorbit la lansarea raportului APPG, ea a spus: „Dacă prescripția socială[1] ar fi un medicament, oamenii ar fi revoltați că nu e la îndemâna tuturor”.

 

Karren Allen: „Să fii într-o cameră în care ai timpul și spațiul ca să fii tu insuți, chiar ajută”

În urmă cu câțiva ani, Karen Allen din Denbigh, nordul Țării Galilor, a început să aibă niște flashback-uri ale abuzului la care a fost supusă în copilărie.

Allen, care a crescut în cadrul sistemului de îngrijire socială, spune: „A fost un cumul de factori, dar, în cele din urmă, toate lucrurile de care am fugit încă din copilărie au revenit. Am muncit din răsputeri să obțin o slujbă bună ca și ofițer de presă pentru autoritatea locală și sunt o mamă singură cu doi copii. Într-un final, a fost prea mult. Ceva trebuia să se schimbe și aceea am fost eu.”

Ea a fost diagnosticată cu tulburare complexă de stres post-traumatic și a renunțat la muncă, pentru ca ulterior să fie concediată din motive medicale. Allen s-a dus mai întâi către un serviciu de consiliere de specialitate din Wrexham și apoi s-a alăturat grupului de artă și prietenie din cadrul proiectului Denbigh Carriageworks.

În fiecare săptămână, în cadrul proiectului vine un artist pentru a-i învăța pe participanți o nouă abilitate, precum sculptura, ceramica sau pictura. „Ceea ce este atât de minunat în treaba asta, este că, dacă te simți deprimat, simplul fapt că te afli în aceeași cameră cu alte persoane – în care ai timpul și spațiul să te manifești, pur și simplu să fii tu însuți – ajută cu adevărat să-ți îmbunătățești dispoziția”, spune Allen. „Există așa un sentiment de camaraderie și prietenie.”

„Arta aproape că este un bonus fericit la acea conexiune. În timp ce exersezi arta în mod conștient, acest lucru îți eliberează personalitatea poate îngropată. Te deconectează de la orice te deranjează, chiar și pentru doar câteva ore”.

 

 

Tradus de: Mihaela Simion

Sursă articol AICI.

[1] În UK, prescripția socială presupune recomandarea unor tratamente, altele decât pe bază medicamente, spre exemplu, activități de voluntariat în diferite grupuri locale, pentru persoane cu diverse probleme de ordin fizic, psihologic și social