Art-terapie Phronetik®, program formativ: 2013-2015

Art-terapie Phronetik®

program formativ

2013-2015 

 IMG_1150 (1)

„Art-terapia Phronetik® ne arata un drum pe care individul nu se mai confrunta cu sine, ci se compune cu sine, se regaseste si traieste in aici şi acum, dand expresie propriei sale fiinte si realizandu-si propria natura.“ – Irmgard Maria Starke

Phronetik® reprezinta marca inregistrata pentru o metodica si o teorie dezvoltate de Irmgard Maria Starke incepând din anii 80 si pana in prezent. Phronetik® ofera metode de stergere a tiparelor dizarmonice si de creare a unor noi tipare armonice, precum si metode de rescriere a unor principii paralizante si de transformare a lor în principii stimulatoare.

 

Fundamentul denumirii Phronetik® este conceputul filosofic phronesis, care desemneaza capacitatea omului de a recunoaste si intelege legile universale si de a actiona in acord cu ele, in scopul realizarii depline a posibilitatilor vietii. Aceasta intelepciune practica se manifesta in campul experientei, in situatiile de viata care cer o modalitate de actiune intuitiva, inlocuind, cu rezultate bune, ratiunea si mijloacele ei limitate (http://en.wikipedia.org/wiki/Phronesis).

„Un lucru nou nu poate fi perceput de gandire, de raţiune. (…) Adevarata intelegere a unui lucru nou nu apartine gandirii si de aceea ratiunea nu poate rezolva niciodata o problema psihologica. – Irmgard Maria Starke

 

In art-terapia Phronetik®, procesele de vindecare se desfasoara prin intermediul formelor, al imaginilor. Dintr-un instrument auxiliar al terapiei, imaginea devine expresia concreta a procesului. In ea se manifesta fluxul vital, fortele de autovindecare si emotiile ce insotesc procesul. Corpul energetic se transforma o data cu imaginile.

Fiecare art-terapeut Phronetik® invata limbajul imaginilor, cuvintele, sintaxa si gramatica lor. Invata sa diferentieze intre imaginile stimulatoare si cele distorsionate si sa le recunoasca in formele create de client. Invata sa insoteasca individul in alcatuirea vietii sale, prin intermediul si cu ajutorul formei. El stie ca este mereu posibila o noua alcatuire. Clientul se afla mereu, cu toate conditionarile si necesitatile sale, in zorii unei noi zile: transformarea PROPRIILOR posibilitati. Caci numai cu un «da» facem primul pas pentru a ne schimba destinul, norocul.“ – Irmgard Maria Starke

 1236857_493442314085790_1356846727_n

Asociatia Romana de Terapii Expresive (ARTE), in colaborare cu o echipa de formatori pregatiti in cadrul Wiener Schule for Kunsttherapie (WSK), Austria, si coordonati de fondatoarea metodei Phronetik®, Irmgard Maria STARKE, va desfasura primul program formativ in art-terapie Phronetik® din Romania.

 

Instrumentele folosite in art-terapia Phronetik® sunt: obiectivarea primara, procesul primar, explorarea Phronetik® a basmului, explorarea Phronetik® a imaginatiei, procesul structural, lucrul cu natura, lucrul cu visul, lucrul cu copilul interior.

„Asistarea autentic Phronetik® lucreaza direct cu energiile clientului, cu frecvenţa sa. Astfel invatam si utilizam «limbajul» energiilor, intram intr-un spatiu din spatele imaginilor, invatam cum vorbesc si cum se formează celulele, glandele, organele noastre. Prin interventii bine directionate, insotitorul trezeste si stimuleaza fortele de autovindecare ale individului. Invatam sa stergem fricile proprii si pe cele ale clientului. Astfel eliberam fluxul vital si iubirea. Phronetik® este comuniunea activa cu natura la toate nivelurile. “ – Irmgard Maria Starke

 

Exemple de domenii in care art-terapia Phronetik® este aplicata in Austria :

–         consiliere sociala si de viata

–         formarea adultilor

–         team building si team development

–         consultanta si coaching creativ

–         muncă sociala si sociopedagogie

–         profilaxie si reabilitare

–         afectiuni psihosomatice

–         geriatrie

–         stimularea dezvoltarii personale si a implinirii potentialului uman

–         insotire paliativa.

 

In Romania, seminariile formative au loc cu o frecventa de un weekend pe luna, 10 weekend-uri pe an. Programul se va desfasura in Bucuresti, din luna martie 2013 pana in 2015.

 

Programul formativ incepe in martie 2013 iar numarul maxim de persoane ce vor fi admise in formare este de 20.

 

Alte detalii privind programul formativ in art-terapie Phronetik® (echipa de formatori, curricula, costuri, conditii de absolvire etc.) gasiti pe site-ul Asociatiei Romane de Terapii Expresive: www.expresive.ro

11225_526601290769892_378429887_n

Pentru a va inscrie pentru preselectie va rugam sa trimiteti PANA LA DATA DE 15 MARTIE 2013 urmatoarele documente, prin email, la arte@expresive.ro .

  • o scrisoare de intentie in care sa mentionati motivele pentru care doriti sa urmati formarea in art terapie Phronetik®.

  • un Curriculum Vitae (cu date de contact).

  • copie după diplome, certificate si atestate ale formarilor efectuate (unde este cazul).

  • adeverinta cu numarul de ore de terapie personala efectuata, individuala si/sau in grup (acolo unde este cazul).

 

Pentru detalii organizatorice si raspunsuri la intrebari ne gasiti usor la:

 

arte@expresive.ro

0744.236.205

Mihai Albu