Art-terapia Phronetik®

Phronetik® este o metoda si o teorie dezvoltate de Irmgard Starke incepand din anii ’80, bazandu-se atat pe propria experienta cat si pe cercetari realizate personal sau in colaborare. Cele trei aspecte fundamentale ale metodei sunt: omul, active communio si geneza Formei (a Gestaltului). Phronetik® este atat un model de gandire cat si unul de actiune, deoarece, fara o aplicabilitate practica, nu ne sunt de folos nici cunoasterea profunda, nici iubirea puternica.

Fundamentul acestei denumiri este conceputul filosofic – phronesisPhronesis desemneaza capacitatea omului de a recunoaste si intelege legile universale si de a actiona conform lor, in toate aspectele vietii sale.

Apropierea denumirii phronesis de cuvantul fonetica este una intentionata pentru ca si metoda Phronetik® contine ideea: lumea este sunet, vibratie! Totul are propria sa frecventa, iar rezonanta este o lege fundamentala a cosmosului.

„Fiecare om are propriul sau sunet, daca nu putem vibra pe frecventa noastra proprie si ne plasam in dizarmonie, ne imbolnavim spiritual, psihic sau fizic. Terapia inseamna mai intai de toate: sa cream spatiul in care propriul sunet poate vibra din nou, un spatiu in care sa putem sa-l redescoperim si sa-l recuperam fara teama.” (I.M. Starke)

In art-terapia Phronetik®, care  a luat nastere din principiile fundamentale ale Phronetik®, procesul de mai sus are loc prin intermediul formelor, imaginilor. Imaginea in cazul de fata este expresia procesului. Este o experienta reala, materiala.

Art-terapia Phronetik® inseamna exprimarea atat a fortelor de auto-vindecare si a fluxului vital cat si a emotiilor ce insotesc procesul. Fiecare art-terapeut Phronetik® invata limbajul imaginilor, cuvintele, sintaxa si gramatica lor. Invata sa diferentieze intre imaginile stimulatoare si cele distorsionate si sa le recunoasca in formele create de client. Invata sa insoteasca individul in alcatuirea vietii sale, prin intermediul si cu ajutorul Formei. El stie ca este mereu posibila o noua alcatuire a Formei.

Art-terapia Phronetik® ne invata limbajul imaginilor – in toate aspectele sale, de la cele interioare pana la cele materiale. Art-terapia presupune un proces imagistic-artistic prin care eu ma pot ma pot transforma, pot descoperi ceea ce sunt si vreau sa devin, prin care imi descopar unicitatea fara a ma simti singur. Acest proces este redat intr-un limbaj care are multiple posibilitati si cuvinte: miscarea, imaginile interioare/imaginatia, exprimarea prin forme in spatiu (sculptura, modelaj), desenul/grafica, imaginea video, pictura cu toate materialele ei si multe altele.

Prin interventii bine directionate insotitorul trezeste si stimuleaza fortele de auto-vindecare ale individului. Treptat invatam „sa stergem” fricile proprii apoi pe cele ale clientului. Astfel eliberam fluxul vital si iubirea. Phronetik® este comuniunea activa cu natura la toate nivelurile.

„Art-terapia Phronetik® ne arata un drum pe care individul nu se mai confrunta cu sine ci se compune cu sine, se regaseste si traieste in aici si acum, dand expresie propriei sale fiinte si realizandu-si propria natura.” (I.M. Starke)

 

Programul educational in art-terapie Phronetik® este organizat in Romania de Asociatia Romana de Terapii Expresive (A.R.T.E.), 0723.270.407, www.expresivearte@expresive.ro.

Pentru a experimenta art-terapia Phronetik® ne puteti contacta la Centrul pentru dezvoltare personala – Safe Place: feel free to grow!® – Mihai Albu (consilier psihologic), 0723.270.407,  www.safe-place.ro. 


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.