|

Art terapia in lucru cu copii si tineri care au suferit traume

Art terapia in lucru cu copii si tineri care au suferit traume

Cred ca toti avem multe de spus iar gasirea unei modalitati de a o face este o lupta pe jumatate castigata”.

Art terapia  poate ajuta copiii care au suferit pierderi sau o durere, cei care au probleme emotionale sau cognitive, pe copiii abuzati ajutandu-i sa comunice despre abuz, copiii cu probleme de sanatate mintala, copii cu dizabilitati de invatare, copiii si pacienti cu cancer si copiii care fac parte din familii care au membrii bolnavi de cancer.

Oamenii care au suferit traume au nevoie de multa iubire si acceptare. Si de un loc unde sunt in siguranta (vezi exercitiul 1 de la sfarsitul articolului).

Cand vine vorba de trauma, in art terapie se cladeste increderea in sine iar copiii isi recapata puterea.

Trauma poate fi definita ca fiind “orice experienta care cauzeaza copilului suferinte psihice de nesuportat si anxietate. Pentru ca o experienta sa fie de nesuportat inseamna sa depaseasca masurile defensive obisnuite” spunea Kalsched in 1996.

Atunci cand sunt pusi sa vorbeasca despre incidente, copiii care au suferit traume ezita sau sunt incapabili sa o faca deoarece intra in functiune procesul de reprimare a gandurilor si sentimentelor. Acestea pot fi accesate in art terapie deoarece cuvintele nu sunt necesare. Art terapia muta copilul intr-un proces mai putin provocator insa care le ofera posibilitatea sa-si comunica gandurile si emotiile intr-o maniera non-verbala, care evita re-traumatizarea.

Asociatia Americana de Art terapie descrie art terapia ca fiind “o profesie ce activeaza in domeniul sanatatii mintale si care utilizeaza procesul creativ de a face arta pentru a imbunatati starea de bine fizica, mentala si emotionala a individului la orice varsta.”

Cathy Malchiodi spunea ca “art terapia ajuta copiii sa elibereze monstrul intern”.

De cele mai multe ori copiii care au suferit traume raman in tiparul de victima. Astfel ei cedeaza puterea celor care le vin alaturi in incercarea de a-i ajuta.

A pune pe hartie amintirile prin intermediul materialelor de arta este, de cele mai multe ori, cea mai buna cale prin care copii se pot exprima. Chiar daca nu au mai tinut un creion in mana sau nu au mai pictat pana atunci, ei invata repede.

Art terapeutul isi ghideaza clientul in a-si gasi singur resursele si astfel sa scape de statutul de victima sau de tendinta de a se autocompatimi sau de a cauta excesiv compatimirea altora.

Chiar daca in art terapie obiectivul art terapeutului este sa nu aiba “obiective” sau asteptari prin anumite exercitii se pot identifica anumite achizitii: cresterea increderii in sine, formarea relatiei terapeutice, identificarea propriilor resuse. Copiii sunt ajutati sa identifice si sa traiasca emotii complexe, sunt incurajati sa puna intrebari fara a le fi frica sa intrebe; sa identifice perceptiile sau conceptiile gresite despre situatia lor; sa identifice propriul sistem de suport. Incheirea procesului terapeutic aduce cu sine cresterea competentelor de adaptare.

Ca si exercitii de art terapie specifice:

  1. Deseneaza locul in care te simti in siguranta, Safe Place-ul tau.
  2. Deseneaza 2 copaci, unul care reprezinta modul in care te vezi tu pe tine si celalalt modul in care ceilalti de vad pe tine

Articol realizat in cadrul proiectului: “Aplicarea art terapiei in lucru cu copii si tineri aflati in situatii de risc” organizat de A.R.T.E. (Asociatia Romana de Terapii Expresive) in colaborare cu I.A.T.A. (Icelandic Art Therapy Association) si finantat prin Fondul Bilateral National – Granturile SEE si Norvegiene 2009 -2014.

EEA-Grants-JPGNorway+Grants+-+JPGMerki m-nafni ens

2015_01_09_Baner ARTE 336x280 la 72dpi

Pentru detalii despre formarea de baza in art terapie Phronetik® click AICI!

Similar Posts