Art terapia ca activitate de team building

Art terapia ca activitate de team building

12188164_1167598123269378_4488460492097684055_o

  • Cat de mult rezoneaza barbatii cu activitatile creative (pictura)? 
  • Cum iese o echipa din zona IT din sfera metodologiilor si intra in cea a culorilor si formelor?

 

Au fost doua dintre intrebarile cu care m-am avantat in prima activitate de art terapie de grup, in cadrul unui team building pe care l-am organizat anul trecut pentru una din companiile-client ale fostei mele echipe.
Aproape 50 de participanti, noua lucrari, multa culoare si patru ore mai tarziu am aflat raspunsurile.
Obiectivul principal al activitatii a fost acela de a gasi alte valente si solutii pentru aspecte care tin de performanta lor profesionala, prin aducerea din abstract in concret a provocarilor cu care se confrunta. Am pornit de la premisa ca poti deveni mai bine pregatit de „lupta” daca stii cum arata lucrul cu care te confrunti si nu ramane doar la stadiul de produs al mintii. Cautarea solutiilor doar la nivel mental poate sa nu dea intotdeauna rezultate cele mai bune, asa incat am implicat emotiile si lucrul cu corpul.
Toate acestea s-au realizat prin constientizare si „imprietenire” cu conceptele abstracte, prin incurajarea interactiunii intr-un context artistic si prin valorificarea lucrului la un obiecitv comun pentru cresterea coeziunii echipei.

12191395_1167597689936088_6877489586443166371_n Au lucrat pe grupe, fiecare avand o tema prestabilita sub forma unei metafore…deloc intamplatoare. Cele noua metafore au fost create (fara a se dezvalui „secretul”) pornind de la raspunsurile la intrebarea „Cum putem deveni mai buni?”, pe care le-au gasit in cadrul unui workshop de diagnoza. Competitia si cooperarea au devenit „Inamicul meu este prietenul meu”, etapele unui proiect s-au transformat in tema „Etapele vietii”, iar motivarea nonfinanciara a prins forma „Daca nu ar exista bani in lume”.
Dupa o foarte scurta introducere teoretica, de prezentare a materialelor (panza, acrilice, carbune etc.), a culorilor si formelor primare, a inceput jocul vietii. Unele echipe au inceput mai timid, altele au mers cu strategii temeinic negociate, altele s-au lasat aproape de la inceput in fluxul emotiilor creatoare. Insa toti s-au prins in cele din urma in dansul culorilor, formelor, simbolurilor.

Prin contributia fiecaruia la lucrarea de grup, au intrat in spatiul de dincolo de cuvinte, in zona de resurse pentru solutii si invatare, de compunere a echipei mai departe de Ego.

La debrief ne-am incantat cu frumusetea lucrarilor si a constientizarilor – corelatia dintre provocarile profesionale si solutiile care se regaseau pe panze – „Uite ca la asta nu m-am gandit” sau „Ce interesant arata situatia”, de bogatia simbolurilor si bucuria lui „Noi chiar am facut asta?”. Da, pentru ca pictura nu inseamna (doar) valoare estetica si nici team building-ul nu este doar despre actiuni outdoor, constructii uriase si jocuri de incredere. Activitatile creative si reflexive au puterea de a scoate la suprafata Sinele, de a mijloci in mod natural comunicarea si interactiunea in cadrul grupului, spun povesti despre bataliile si victoriile celor care creeaza. Intr-o astfel de activitate talentul nu este necesar deoarece este o cantitate uriasa de creativitate generata de echipa, de energia oamenilor care stau unul langa celalalt. Iar 1 +1 fac mai mult de 2.

12196057_1167597126602811_4090988808941314460_n
Revenind la intrebarile de la inceput – unii dintre participanti au luat cu ei in pauza ca subiect de discutie temele lucrarilor, iar IT-ul stie sa se joace atat de frumos cu formele si culorile, cu imbucuratoare o profunzime a simbolurilor si povestilor de pe panza.
Sa privesti cum o echipa este absorbita de lucru in fata panzelor, cum sufletul se transpune in lucrare, este o experienta puternica, aproape „electrica”, pe care cu greu o poti uita.

 

Autor: Anca Tomoroga
art terapeut in formare in cadrul Asociatiei Romane de Terapii Expresive & Wiener Schule for Kunsttherapie

https://blogdehr.wordpress.com